MENU

Η Απογευματινή του μακαρίτη Αλέξανδρου Φιλιππόπουλου, ενός πιστολά της ελληνικής δημοσιογραφίας, είναι η πρώτη πολιτική εφημερίδα που διαθέτει κάθε μέρα μία σελίδα για τα αθλητικά. Και η πρώτη που παρουσιάζει κάθε Δευτέρα ένα τετρασέλιδο αθλητικό.

Διευθυντής του αθλητικού τμήματος ο Χάρης Λυμπερόπουλος. Αρχισυντάκτης ο Ανδρέας Μπόμης. Συντάκτες, οι μακαρίτες Τάκης Κωνσταντινίδης, Χρήστος Ράπτης, ακόμα οι Νίκος Μπαβέλας, Ηρακλής Κοτζιάς, βοηθός συντάκτης ο Γιάννης Μετζιδάκης, που έφθασε σε διευθυντική θέση σε ΝΕΑ, Έθνος.

Ο Συρίγος είναι φαντάρος κι έρχεται στην εφημερίδα μετά τις δώδεκα τη νύχτα, αφού τελειώνει τη δουλειά του στην Αθλητική Ηχώ. Ποια ήταν η δουλειά του, σα συντάκτης ύλης;

Μάζευε όλες τις ενδιαφέρουσες ειδήσεις β’ διαλογής, που αφορούσαν ρεπορτάζ ομάδων εκτός μεγάλων, όπως και την αθλητική επικαιρότητα εκτός ποδοσφαίρου και την «κουβαλούσε» από την Αθλητική στην Απογευματινή. Είπαμε. Η Απογευματινή σα να λειτουργούσε μία μικρογραφία αθλητικής εφημερίδας, άλλωστε κάθε μέρα είχε ένα κτύπημα πρωτοσέλιδα. Αυτό έγινε στον Ολυμπιακό του Γουλανδρή π.χ., εκείνο του ΠΑΟΚ του Παντελάκη.

Ήταν σπάνιο, τότε, εκείνα τα χρόνια, ένας δημοσιογράφος να είναι υλατζής, να κάνει ύλη σε τόσο μικρή ηλικία, δηλαδή στα πρώτα του χρόνια σε εφημερίδα.

Από την πρώτη στιγμή τον έκοψα. Γλώσσα τολμηρή, πεζοδρομιακή, άφοβη. Ποιο αλάνι είναι αυτό, ρώτησα. Δεν φοβότανε κανένα ο Συρίγος, δεν υπολόγιζε κανένα. Κι άμα λάχει, πέταγε κανένα τασάκι με τσιγάρα σε δημοσιογράφο, ακόμα και παλαιότερο απ’αυτόν, αν έκανε καμμιά μαγκιά. Μαγκιά που δεν την σήκωνε ο μάγκας ο Συρίγος.

Ήταν μεγάλος στο χώρο ο Φίλιππος Συρίγος. Παληοσειρά που δεν ξεπεράστηκε. Αν λέει κάτι αυτό, που λέει. Αν αφορά το επίπεδο της αθλητικής δημοσιογραφίας, που το αφορά.

Δεν υπάρχουν μεγάλοι στο χώρο. Πόσους να βρεις αν τους μετρήσεις; Έναν, μισό, ενάμισυ, δύο. Μήπως φουσκώνουμε το λογαριασμό.

Τι θα πει μεγάλος; Θα πει να είσαι εσύ όχι να ανήκεις σ’άλλον, σε κάποιο πρόσωπο, σε μία εξέδρα. Να έχεις γνώση. Να έχεις άποψη, και να την λες. Αυτά τα ολίγα για έναν μεγάλο, που αφήνει πίσω του τα πατήματά του.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ήταν ποδοσφαιριστής, έγινε σέρ

Φίλιππος Συρίγος, μάγκας δημοσιογράφος, που δεν σήκωνε μαγκιές