MENU

Όχι στην απεραντοσύνη του ωκεανού, στον καθαρό αέρα μιας παρθένας κοιλάδας, όχι. Στον υπόνομο γούσταρε ο συγγραφέας του περιθωρίου και της υποκουλτούρας, αυτός που έγραψε σ' ένα ποίημα του:

Οι όμορφες γυναίκες γερνούν

Φρονώ πως αυτή η απίστευτη αδικία

Είναι η μεγαλύτερη απόδειξη

Της ανυπαρξίας του Θεού.

Δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω πριν 33 χρόνια να γράφω στην εφημερίδα κάθε μέρα την στήλη του Αποδυτηριάκια αν δεν είχα διαβάσει και Ηλία Πετρόπουλο, για τον οποίον ρίχνω λίγες αράδες, με την ευκαιρία ότι σα σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου, το 2003, πέθανε από καρκίνο στην Γαλλία, στα 75 του.

το καλύτερο φαγητό delivery εδώ

Μοναδικός. Δεν υπάρχει δεύτερος σ' αυτό που έκανε. Τουρκολόγος, ρεμπετολόγος, λαογράφος, Έλληνας που μελέτησε κάθε τι ελληνικό, κυρίως τον υπόκοσμο, αλλά ένοιωσε διωγμένος από την πατρίδα και δεν ήθελε να επιστρέψει από το Παρίσι. Τρεις στίχοι από ποίημα του:

Αλλοίμονο στον άνδρα που δεν ταυτίζει

Το στόμα της Γυναίκας με τα μουνόχειλα

Και τα μουνόχειλά της με το στόμα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Αριστερός. Κομουνιστής. Έγραψε 70 βιβλία. Το Εγχειρίδιο του Καλού Κλέφτη. Το Άγιο Χασισάκι. Τα καλιαρντά, την αργκώ των ομοφυλοφίλων. Τα Φλωράδικα. Είχε χαρακτηρίσει “λέρα” τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ασήμαντο πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη. Πολιτικάντηδες της δεκάρας τους οικολόγους. Καταφύγιο καθαρμάτων την Ελλάδα. Και είπε ότι ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός ήταν Εβραίος, μασώνος, ομοφυλόφιλος και αλκοολικός. Είχε πει ακόμα: Αγαπώ την ομορφιά, η ομορφιά είναι ο λόγος που ζούμε. Ένα πεντάστιχό του.

Περνάει, τυχαίως, απ' τον δρόμο

Γυρίζω για να δω τα καπούλια της.

Φαντάζεται ότι είναι αρκετά ντυμένη.

Μα, τα μάτια των ανδρών

Τρυπάνε και τα πιο χοντρά ρούχα.

Και ένα ακόμα δικό του, επιλογής αποδυτηριάκια:

Ό, τι είναι κόντρα στην Εκκλησία

Με γεμίζει χαρά.

'Ο, τι βλάπτει την Τάξη

συντείνει στην γαλήνη μου.

Ό, τι αντίκειται στην Ηθική

ωφελεί την υγεία μου.

ΕΝΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ για τον Αλή Πασά, αποκαλύπτει ο apodytiriakias.gr

Ο εθνικός ποιητή του περιθωρίου