MENU

Άσε μερικούς περίεργους σήμερα να μιλάνε για ειδωλολατρισμό και καταστάσεις γραφικές. Ο αποδυτηριάκιας, χωρίς να έχει εξήγηση, απλά δέχεται ότι ο Μάντης της αρχαίας εποχής “έβλεπε”. Σου έλεγε να το κάνεις, να μην το κάνεις. Δεν ήταν μαλάκες κυβερνήτες και στρατηγοί που δεν αποφάσιζαν τίποτα το σοβαρό, το κρίσιμο, πριν πάρουν την προφητεία του μάντη.

Ο Πέρσης μάντης είπε στον Μαρδώνιο: Αν επιτεθείς πρώτος την πούτσισες, ας εχεις τρεις φορές περισσότερο στρατό. Ο Έλληνας μάντης “βρήκε” στα σπλάχνα του ζώου το ίδιο: Παυσανία, κάνε το κορόιδο, χάνεις τη μάχη αν κινηθείς πρώτος. Έτσι έγινε. Τι έγινε;

Ο Μαραθώνας και η Σαλαμίνα είναι οι πιο φιρμάτες μάχες στους λεγόμενους “Μηδικούς” πολέμους, αυτούς ανάμεσα στους Έλληνες και τους Πέρσες. Μέσα και οι Θερμοπύλες, βέβαια. Σήμερα μιλάμε για το έργο στις Πλαταιές της Βοιωτίας, τη μάχη που έγινε στις 27 Αυγούστου, σα σήμερα, το 479, ένα χρόνο μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Ο Πέρσης στρατηγός Μαρδώνιος, μετά το κάζο στη Σαλαμίνα, παρέμεινε στη Θεσσαλία με 300.000 φαντάρια. Ακόμα ο Ξέρξης δεν είπε την τελευταία κουβέντα. Η Ελλάδα πρέπει να κατακτηθεί. Όπως συνηθιζόταν ο Μαρδώνιος αρχίζει το παζάρι με τους Αθηναίους. Ελάτε να τα βρούμε, να παραδοθείτε, κι εγώ θα ξηγηθώ σπέσιαλ. Οι δικοί σου δεν μάσησαν από τα ανταλλάγματα του Πέρση.

Ο Μαρδώνιος διασχίζει τη Φθιώτιδα και στρατοπεδεύει στην κοιλάδα του Ασωπού, κοντά στην πόλη των Πλαταιών. Οι ελληνικές δυνάμεις με 110.000 βαρειά οπλισμένους και αρχηγό τον Σπαρτιάτη Παυσανία είναι πανέτοιμες. Πέρνάνε δέκα ημέρες και ούτε η μία πλευρά, ούτε η άλλη αποφασίζει να διαβεί το ποτάμι. Σε πείσμα του χρησμού ο Μαρδώνιος δίνει την εντολή της επίθεσης.

Οι Πέρσες μπουκάρουν πρώτα με το ιππικό και αμέσως μετά μ' όλη τη δύναμη πυρός τους. Όλος ο στρατός μπροστά να τα δώσει όλα. Ένας Σπαρτιάτης, Αρίσμητος στο όνομα, καταφέρνει και σκοτώνει τον Μαρδώνιο! Κλονίστηκαν οι εχθροί, υποχώρησαν πίσω από το ξύλινο στρατόπεδο που είχαν φτιάξει. Εκτός από λίγες χιλιάδες που γλύτωσαν, τους Πέρσες τους κατέσφαξαν οι Έλληνες μέσα στην “έδρα” τους, όρμησαν πάνω τους και τους κομμάτιασαν.

Δεν καταγράφηκε σ' αυτή τη Μάχη κάποιο σπουδαίο στρατήγημα, και από τις δύο πλευρές. Η ελληνική νίκη και η καταστροφή των Περσών σήμανε την απελευθέρωση ελληνικών πόλεων.

ΕΙΧΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ να ξευτυλίσει τη ζωή του, γράφει ο apodytiriakias.gr

Οταν οι Ελληνες κομμάτιασαν τους Πέρσες