MENU

Ο ισοσκελισμός εσόδων και εξόδων των δραστηριοτήτων συνδρομητικής τηλεόρασης που επετεύχθη την περυσινή χρονιά αποτελεί ορόσημο για τον Οργανισμό, δεδομένων των σημαντικών επενδύσεων που έχουν υλοποιηθεί για την ανάπτυξη της υπηρεσίας.

Οι αριθμοί δείχνουν την ταχύτατη διεύρυνση της συνδρομητικής βάσης της OTE TV, καθώς η χρονιά ολοκληρώθηκε με το συνολικό αριθμό συνδρομητών να ανέρχεται σε 446.000, έχοντας προσελκύσει 33.000 πελάτες στο τελευταίο τρίμηνο του έτους τρίμηνο και συνολικά 93.000 στη χρονιά.

Σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού, η αύξηση του αριθμού συνδρομητών, καθώς και ο υψηλότερος δείκτης ARPU (μέσο έσοδο ανά χρήστη), που ενισχύθηκε κατά 26% το τελευταίο τρίμηνο του 2015, συνέβαλαν στην επίτευξη του break even για τις δραστηριότητες στη συνδρομητική τηλεόραση.

Εάν διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα ο ρυθμός ενίσχυσης της συνδρομητικής βάσης, θεωρείται ασφαλής η πρόβλεψη πως στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, η υπηρεσία OTE TV θα ξεπεράσει το "ορόσημο” των 500.000 συνδρομητών. Να σημειωθεί πως η Nova, η τηλεοπτική πλατφόρμα της Forthnet, στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου (η εταιρεία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τα ετήσια αποτελέσματα) είχε ανακοινώσει 505 χιλιάδες συνδρομητές paytv, έναντι 504 χιλιάδων συνδρομητών ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, προ μηνός είχε αναφέρει πως οι επενδύσεις του ΟΤΕ στη συνδρομητική τηλεόραση θα συνεχιστούν με σταθερό ρυθμό. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου, οι επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί για την τηλεοπτική πλατφόρμα είναι πολύ υψηλές και εντός των στόχων που είχε θέσει η διοίκηση, ενώ για τη συνέχεια ο στόχος είναι να συνεχιστούν ώστε το 2016 να αποτελέσει χρονιά βελτίωσης της εμπειρίας του πελάτη, μια χρονιά για την οποία ο επικεφαλής του Οργανισμού εξέφρασε την άποψη στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, ότι μπορεί να υπάρχει βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών...

Όπως, επίσης, προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2015, ο ΟΤΕ έχει ενισχύσει σημαντικά τη θέση του στην αγορά ICT υπηρεσιών, αναλαμβάνοντας σημαντικά έργα για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Μεταξύ αυτών και ενός πανελλαδικού συστήματος παρακολούθησης πυρκαγιών για το Πυροσβεστικό Σώμα. Παράλληλα. σημαντική είναι η πρόοδος που έχει συντελεστεί στα έργα του ΟΤΕ για ιδιωτικές εταιρείες, που υπολογίζεται ότι πλέον αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των εσόδων από υπηρεσίες ICT. Σημειώνεται πως τον περασμένο Οκτώβριο, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε την υπογραφή μεγάλου πολυετούς συμβολαίου με την Coca-Cola HBC για την λειτουργία data center που θα καλύπτει τις ανάγκες 36.000 υπαλλήλων σε 28 χώρες.

Πώς κινούνται σταθερή και κινητή

Στην κινητή τηλεφωνία,, η Cosmote στο τέλος του Δ’ τριμήνου 2015 παρείχε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σε 7,4 εκατ. πελάτες στην Ελλάδα, με τη συνδρομητική βάση να αυξάνεται κατά 1,6% σε σχέση με το τέλος του 2014. Στο σύνολο του έτους η δραστηριότητα της κινητής πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 1,22 δισ.ευρώ στην Ελλάδα. Να σημειωθεί πως η Cosmote επέκτεινε περαιτέρω το 4G δίκτυό της, το οποίο σήμερα καλύπτει πάνω από το 80% του πληθυσμού της χώρας, υπερέχοντας σημαντικά του ανταγωνισμού. Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει εμπορικά ευρυζωνικές υπηρεσίες 4G+ σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε άλλες πόλεις και τουριστικούς προορισμούς.

Στη σταθερή τηλεφωνία, που πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 1,5 δισ.ευρώ στην Ελλάδα (+1,6% σε ετήσια βάση), ενώ μετά από αρκετά χρόνια πτώσης, το τέταρτο τρίμηνο του 2015 τα έσοδα σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας συνέχισαν να αυξάνονται (για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο), σημειώνοντας αύξηση 5,1%.

Να σημειωθεί, τέλος, πως ο πλέον προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του ομίλου στο τέλος του 2015 διαμορφώθηκε σε λιγότερο από 900 εκατ.ευρώ, μειωμένος κατά 23,6% σε σχέση με το τέλος του 2014, δανεισμός που αντιστοιχεί σε 0,6 φορές το προσαρμοσμένο ετήσιο ΕΒΙTDA του Ομίλου.

Πηγή: capital

Το break even της OΤΕ ΤV και το φράγμα των 500 χιλ. πελατών