MENU

Πιθανόν να έχεις βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπη με εικόνες ζευγαριών που διόλου δεν σου ταιριάζουν, οι ίδιοι όμως μοιάζουν ευτυχισμένοι κι αυτό αρκεί. Ωστόσο εσύ συνεχίζεις να απορείς πως γίνεται άνθρωποι με διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο, μόρφωση, εμφάνιση αλλά και μεγάλη διαφορά ηλικίας να καταφέρνουν να είναι μαζί.

Ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί έχουν πάρει πολλές φορές θέση σε ό,τι αφορά τα ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας. Έρευνες έχουν αποδείξει κατά καιρούς πως, όταν η διαφορά αγγίζει τον 1 χρόνο οι πιθανότητες χωρισμού μειώνονται, ενώ όταν η διαφορά ξεπερνάει τα 10 χρόνια αυξάνονται δραματικά.

Σε άλλα νέα, έρευνες δείχνουν πως υπάρχουν πολλοί περισσότερες πιθανότητες μια σχέση με μεγάλη διαφορά ηλικίας να επιτύχει μια ευτυχισμένη και αρμονική συμβίωση.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;

Μπορεί μια σχέση με μεγάλη διαφορά ηλικίας να επιβιώσει;

Ο γνωστός ψυχοθεραπευτής Matt Lundquist απαντώντας σε μια ερώτηση που απασχολεί πολλά ζευγάρια δηλώνει: ''Σε κάποιες περιπτώσεις, οι συγκεκριμένες σχέσεις μπορούν να επωφεληθούν από τις προφανείς διαφορές τους, δεδομένου ότι θα δώσουν όλη τους την προσοχή στο να καλύψουν και να γεφυρώσουν αποστάσεις. Τα ζευγάρια με αυτές τις διαφορές, καλούνται από την αρχή της σχέσης να την κατευθύνουν και να αναζητήσουν λύσεις σε σχέση με άλλα ζευγάρια, που μπορεί να αργήσουν πολύ να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις διαφορές που σίγουρα έχουν''.

Με τη σειρά της η ψυχοθεραπεύτρια και health expert, Ruschelle Khanna εξηγεί: ''Η ηλικία είναι ένας από τους λιγότερο πιθανούς παράγοντες ευτυχίας σε μια σχέση. Οι ευτυχισμένες σχέσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη, τη δέσμευση, την κατανόηση και τον σεβασμό των εμπειριών του άλλου προσώπου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι σχέσεις με τα ηλικιακά χάσματα είναι στην πραγματικότητα ευτυχέστερες από το μέσο όρο''.

Τι προκλήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν οι συγκεκριμένες σχέσεις;

Την στιγμή που οι ειδικοί συμφωνούν στο ότι οι σχέσεις με μεγάλη διαφορά ηλικίας μπορούν να λειτουργήσουν, εξηγούν επίσης πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καλούνται να αντιμετωπίσουν αρκετές προκλήσεις.

Η αντίληψη της οικογένειας, των φίλων και του κοινωνικού περίγυρου αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες επιρροές στις ερωτικές σχέσεις. Η πιθανή αποδοκιμασία που θα νιώσει το ζευγάρι μπορεί να ασκήσει μεγάλη πίεση στη μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Μεταξύ άλλων, το ζευγάρι μπορεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις που σχετίζονται με τις αλλαγές στη ζωή τους όπως η σταδιοδρομία ή μια χρόνια ασθένεια λόγω της γήρανσης.

Τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι που βρίσκονται σε μια σχέση με διαφορά ηλικίας, προκειμένου να την ενισχύσουν;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε μια σχέση με ηλικιακό χάσμα, ξεκινώντας από το να προσπαθούν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του συντρόφου τους. Μπορεί να διανύουν τελείως διαφορετικές φάσεις της ζωής τους ωστόσο δεν παύουν να έχουν τη επιλογή να χτίσουν κοινά ενδιαφέροντα. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν για να διαφυλάξουν τον έρωτά τους είναι να αδιαφορούν για τα αδιάκριτα βλέμματα και τα αμήχανα σχόλια και να επικεντρωθούν στον θαυμασμό που τρέφει ο ένας για τον άλλον.

Πηγή: madamefigaro

Μπορεί μια σχέση με μεγάλη διαφορά ηλικίας να λειτουργήσει;