MENU

Η τελευταία καταμέτρηση έγινε πριν από το περασμένο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η σούμα τους έβγαλε οριακά πάνω από τα 2,1 εκατομμύρια. Τόσοι είναι οι ποδοσφαιριστές που έχουν δελτίο στην Βραζιλία. Σχεδόν μία ολόκληρη χώρα. Ελάχιστοι καταφέρνουν να ζήσουν από αυτό. Να ξεφύγουν από τις φαβέλες. Να γίνουν επώνυμοι, μεγάλοι και τρανοί. Για κάθε Νεϊμάρ υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι που δεν καταφέρνουν ποτέ να βγάλουν έστω και ένα ρεάις από την μπάλα. Πρέπει να είσαι έτοιμος. Να εκμεταλλευτείς την μία και μοναδική ευκαιρία που θα σου δοθεί. Διαφορετικά μπορείς να καταλήξεις να κλωτσάς κονσερβοκούτια…

Το Copa Amsterdam του 2011, το ετήσιο τουρνουά που διοργανώνει ο Άγιαξ για παίκτες κάτω των 19 ετών, έχει εκείνο το καλοκαίρι την αφρόκρεμα των ακαδημιών του Αίαντα, αλλά και εκλεκτές καλεσμένες, όπως η Ντόρτμουντ και η Μποταφόγκο. Σε εκείνη την διοργάνωση λάμπει το άστρο του φοβερού και τρομερού Ντάβι Κλάασεν, όμως ο καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης είναι ένας Βραζιλιάνος πιτσιρικάς της Μποταφόγκο, που ξεχωρίζει όπως οι άντρες στα παιδάκια.

Το scouting report των ανθρώπων του Άγιαξ καταγράφει έναν επιθετικό με έτοιμη ανδρική σωματοδομή, εξυπνάδα, αντίληψη στο παιχνίδι του και φοβερή επαφή με το γκολ. Ο Ζάιρο Μασέδο Ντα Σίλβα κολλάει την μπάλα στο αριστερό, δεν πέφτει κάτω με τίποτα και ψηφίζεται πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης, αφού οδηγεί την Μποταφόγκο στην κατάκτηση του τουρνουά. Οι άνθρωποι του Άγιαξ, που έχουν δει εκατομμύρια ταλέντα στην ζωή τους, γράφουν για αυτόν ότι έχει την πρώτη ύλη για να γίνει ένας νέος Λουίς Φαμπιάνο!

Παίζει περισσότερο ως δεύτερος επιθετικός και οι άνθρωποι του Αίαντα τον βάζουν για τα καλά στην λίστα με τους υπό παρακολούθηση παίκτες. Στο ίδιο τουρνουά, σάκος του μποξ είναι η άσημη σλοβακική Τρεντσίν, που παίρνει την πρόσκληση στην εκλεκτή αυτή παρέα χάρη στις δημόσιες σχέσεις του Τσέου Λα Λινγκ, του Μολούκου προέδρου της, ο οποίος υπήρξε μεγάλη δόξα του Αίαντα και είχε ένα σύντομο πέρασμα από τον Παναθηναϊκό στις αρχές των 80’s. Αυτή η λεπτομέρεια είχε την σημασία της στην συνέχεια…

Υπάρχουν πάντα κάτι παιδιά που δεν γίνονται άνδρες. Λίγο κάτι τραυματισμοί, λίγο η στασιμότητα που έδειξε στην Μαδουρέιρα που είχε τα δικαιώματα του, τα χρόνια πέρασαν και ο Ζάιρο δεν έγινε ποτέ ο επόμενος Λουίς Φαμπιάνο. Τα επίσημα στατιστικά λένε ότι αγωνίστηκε μόλις σε 37 παιχνίδια στην Βραζιλία με την φανέλα της Μαδουρέιρα (ομάδα τρίτης κατηγορίας) κι ότι είχε τυπική συμμετοχή στους δανεισμούς του σε Ιντερνασιονάλ και Μποτοφόγκο. Ο Ζάιρο στα 21 του κινδύνευε να μείνει ένα από τα χιλιάδες ταλέντα που έχασαν τον δρόμο τους, μέχρι που εκείνο το τουρνουά τον βοήθησε να ξαναβρεί τον δρόμο του.

Η Τρεντσίν που δεν έχει ξεχάσει εκείνον τον δαιμόνιο Βραζιλιάνο που την εξέθεσε σε εκείνο το τουρνουά βρίσκει την άκρη και τον αποκτά για ένα χρόνο δανεικό τον Ιανουάριο του 2014. Μετά από ένα αναγνωριστικό εξάμηνο, κάνει κανονικά προετοιμασία πέρυσι το καλοκαίρι και κάνει θραύση στο πρωτάθλημα της Σλοβακίας, όπου αναδεικνύεται πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος με 10 γκολ και 12 ασίστ. Η Τρεντσίν φροντίζει τον περασμένο Γενάρη να τον δέσει με τριετές συμβόλαιο και ο Ζάιρο δηλώνει υπόχρεος στην ομάδα, που τον βοήθησε να βγει από τον βούρκο της στασιμότητας.

Η κληρωτίδα φέρνει την σλοβακική ομάδα απέναντι στην Στεάουα για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions Leaague και οι Ρουμάνοι περνούν εύκολα από την Σλοβακία με 0-2 στο πρώτο ματς. Ο Ζάιρο δείχνει να παλεύει μόνος του, μα στην ρεβάνς κάνει τους Ρουμάνους να τον ερωτευτούν. Σε ρόλο αριστερού εξτρέμ διαλύει κάθε αμυντικό πλάνο της Στεάουα. Από δύο δικές του πάσες, οι Σλοβάκοι προηγούνται με 0-2, ενώ ο Ζάιρο με νέα φοβερή ενέργεια δίνει και τρίτη ασίστ για το τελικό 2-3. Οι Ρουμάνοι προκρίνονται, όμως κάνουν ότι μπορούν για να κρατήσουν τον 23χρονο εξτρέμ στο Βουκουρέστι. Οι Σλοβάκοι όμως έχουν καταλάβει ότι αυτό το ματς είναι το διαβατήριο για μία καλή μπάζα και αρνούνται να τον πουλήσουν.

https://www.youtube.com/embed/98nS1GOTkQA

Τον λόγο παίρνει ο Ρουμάνος ρεπόρτερ Στεάουα, Ίον Αλεξάντρου που έζησε από κοντά αυτά τα δύο ματς: «Ο Ζάιρο ήταν με διαφορά ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου και στα δύο παιχνίδια και ουδείς μπορούσε να διαφωνήσει για αυτό. Ο δεξιός μας μπακ (Παπ) δεν τον έκοψε ούτε μία φορά. Έπαιξε ως αριστερός εξτρέμ και όλες οι φάσεις ήταν δικές του, με ενέργειες ένας εναντίον ενός. Ειδικά στο Βουκουρέστι η απόδοση του ήταν εξωπραγματική. Η Στεάουα προσπάθησε να τον κλείσει το ίδιο βράδυ, όμως απέτυχε. Ο ΠΑΟΚ απέκτησε ένα σπουδαίο παίκτη!». 

Οι εξαιρετικές σχέσεις του Φρανκ Άρνεσεν με τον Τσέου Λα Λινγκ φαίνεται ότι διευκόλυναν την απόκτηση του 23χρονου Βραζιλιάνου από τον ΠΑΟΚ. Εξάλλου κάθε παίκτης που έχει χαρτογραφηθεί από το δίκτυο του Άγιαξ, δεν παύει ποτέ να φεύγει από την προστατευτική αγκαλιά της οικογένειας του. 

Ο Ζάιρο είναι ένα τεράστιο ερωτηματικό. Μοιάζε με παίκτη που κάποτε είχε λαμπρές προοπτικές, σκοτεινό παρελθόν και ελάχιστη επαγγελματική εμπειρία. Μοιάζε με ποδοσφαιρικό στοίχημα, από αυτά που λατρεύει να παίρνει ο Φρανκ Άρνεσεν. Πιθανότατα δεν θα γίνει ποτέ ο επόμενος Λουίς Φαμπιάνο, όπως κάποτε μεγαλόστομα είπαν οι Ολλανδοί, μα αποκλείεται να μην ξέρει το τόπι. Στην Βραζιλία, αυτοί από τα 2,1 εκατομμύρια που έχουν δελτίο, μα δεν ξέρουν να την κλωτσάνε καλά, κάθονται… τέρμα!

Δείτε μερικά βίντεο με τις καλύτερες στιγμές του Ζάιρο, τόσο από την καριέρα του στην Βραζιλία, όσο και από αυτήν στην Σλοβακία. 

https://www.youtube.com/embed/Q4V0ItXgZB0
Αυτός είναι ο Ζάιρο! (vids)