MENU

Το οποίο νόημα του κειμένου  με τη σειρά του, δικαιώθηκε δυστυχώς για τον ΠΑΟΚ, σε όλη τη διάρκεια της σεζόν: Με ιδεοληψίες, πισωγυρίσματα,  «γοητευτικούς» αναχρονισμούς, γραφικότητες και ποδοσφαιρικές τακτικές τύπου «γιούργια και σας φάγαμε», δεν φτιάχνεις ομάδα. Φτιάχνεις αίρεση, από εκείνες που κάποια στιγμή αυτοκτονούν ομαδικά σε αναζήτηση της  σωτηρίας της ψυχής (που, ως γνωστόν, είναι πολύ μεγάλο πράγμα…). 

Πολλοί τότε, είχαν βρει την κάπως περιπαικτική αναφορά μου στην Παναγία προσβλητική, όχι για τον Άγγελο, αλλά για την ίδια την Oρθοδοξία. Πιθανόν να είχαν δίκιο. Υπάρχει μια έλλειψη σεβασμού στη συγκεκριμένη συζήτηση. Αλλά δεν προέρχεται από εμένα ή από οποιονδήποτε άλλον  σχολίασε αρνητικά τη συγκεκριμένη  εμμονή του Αναστασιάδη. Προέρχεται από τον ίδιο τον  Αναστασιάδη. Αν θυμάμαι καλά, μια από τις δέκα εντολές απαγορεύει την επίκληση των Θείων για ασήμαντους λόγους. Υποθέτω, θα συμφωνήσουμε, ένας ποδοσφαιρικός αγώνας είναι εντελώς ασήμαντος λόγος.  Ο Αναστασιάδης λοιπόν είναι εκείνος  που επί της ουσίας δεν σέβεται την Παναγία, εφόσον την ενέπλεκε σε μια διαδικασία όπου εμπλέκονταν – μεταξύ άλλων -  ο Σαρρής και ο Σάββας Θεοδωρίδης! Όχι εμείς που ασκούσαμε κριτική στην προφανή γελοιότητα του πράγματος. 

Θα μου πείτε, τι σημασία έχουν τώρα όλα αυτά,  ο Άγγελος αποχώρησε, ο ΠΑΟΚ έχει μπει σε άλλα μονοπάτια, μάλλον καλύτερα και σίγουρα πιο σωστά οργανωμένα. Έχετε δίκιο. Δεν έχουν καμία. Απλώς,να, οι υπερβολικά εξωστρεφείς «πιστοί» με τρομάζουν και με εκνευρίζουν ταυτόχρονα.

Έχω καταλήξει μιλώντας με πολλούς ανθρώπους, από θρησκόληπτους μέχρι βαθιά και ουσιαστικά  θρησκευόμενους, πως όποιος έχει βρει στα αλήθεια τον Θεό, τον έχει τοποθετήσει κάπου μέσα του και δεν νιώθει την ανάγκη να τον περιφέρει σαν λάφυρο. Όποιος φωνάζει «κοιτάξτε πόσο πιστεύω», έχει βρει νομίζω, μονάχα τον φόβο και την ανασφάλεια, τα μετέτρεψε σε ενοχές και επειδή δεν αντέχει τον εαυτό του,  θέλει να μετατρέψει και όλο τον υπόλοιπο κόσμο σε μια ενοχική διαδικασία,  όπου η χαρά δεν θα χωράει. 

Το έχω γράψει κι άλλες φορές (και με αφορμή τον  πρώην προπονητή του ΠΑΟΚ). Δεν θα κοροϊδέψω ποτέ την πίστη του άλλου. Αλλά δεν ανέχομαι επίσης και οποιονδήποτε επιχειρεί να μου τρίψει τη δική του πίστη στη μούρη, ειδικά όταν δεν έχει καμία θέση στην κουβέντα. Τη Μεγάλη Εβδομάδα, έξω από ένα ωραίο εκκλησάκι, ευχαρίστως να συζητήσουμε για τον Θεό, όπως τον αντιλαμβάνεται ο καθένας. Στη αίθουσα τύπου της Τούμπας όμως, θέλω να ακούσω μόνο για συστήματα, αλλαγές, τακτική, ποδόσφαιρο. Κι άλλωστε, αν η Παναγία είχε σχέση με τη δημιουργία και τη διαχείριση  του περυσινού ΠΑΟΚ, τότε συγγνώμη κιόλας, αλλά είναι πολύ άμπαλη! 

Η Παναγία είναι άμπαλη