MENU

Υπάρχουν πράγματα που δε θες να θυμάσαι… Το κούρεμα καπελάκι ή τη σηκωμένη φράντζα στα μαλλιά, κοκοράκι όπως τη λέγαμε τότε. Τον Mc Hammer και τον Vanilla Ice, τη rave μουσική και τη μάνα raver, το θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα και της Αλίκης Βουγιουκλάκη, τα πρώτα κινητά τηλέφωνα, το ίντερνετ με τηλεφωνική γραμμή και τον χαρακτηριστικό (ποιος δεν έχει πανηγυρίσει στο άκουσμά του;) ήχο σύνδεσης και δεκάδες ακόμα πιο σπουδαία μουσικά, αθλητικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα.

Η δεκαετία των ‘90s ήταν ένα φαινόμενο και ήταν πιθανότατα η τελευταία που μεγάλωσε αληθινά παιδιά! Η δεκαετία του ’90 ήταν ένα φαινόμενο και μαζί της αναπτύχθηκαν δεκάδες ακόμα φαινόμενα, όπως η οικογένεια Σίμπσονς. Ο Όμηρος, η Μαρτζ, ο Μπαρτ, η Λίσα και η Μάγκι. Μια σατιρική σειρά κινουμένων σχεδίων που λάτρευαν οι μεγάλοι και απαγόρευαν στα παιδιά να τη βλέπουν! Μια σειρά κινουμένων σχεδίων που έγινε – εκείνη τη δεκαετία – μανία. Μια σειρά κινουμένων σχεδίων με απόλυτα σατιρική διάθεση απέναντι στην οικογένεια, στην κοινωνία, στον άνθρωπο, στην καθημερινότητα. Σήμερα, η οικογένεια Σίμπσονς ζει την 26η της σεζόν! Και ο Όμηρος παραμένει χωρίς μαλλιά, η Μαρτζ με τα μαλλιά σηκωμένα και η Μάγκι με πιπίλα στο στόμα… Σήμερα, μπορεί να είναι πιο επίκαιρη και διδακτική από ποτέ.

Στις 23 Μαΐου του 2004, 9,2 εκ. θεατές που παρακολούθησαν το τελευταίο επεισόδιο του 15ου κύκλου, ένα επεισόδιο που βραβεύτηκε για το σενάριό του. Σε εκείνο ο γέρος Μπερνς λογίζεται ως νεκρός από την κοινωνία του Σπρίνγκφηλντ σε ατύχημα που προκάλεσε ο Χόμερ Σίμπσον. Όταν επιστρέφει στους ζωντανούς, αφού ουδέποτε πέθανε, αντιλαμβάνεται ότι η πόλη του γιόρταζε με το θάνατό του και πως ουδείς έχει καλή άποψη για εκείνον.

«Πρέπει να αλλάξω τη γνώμη που έχει ο κόσμος για μένα», μονολογεί...

«Μπορείτε να κάνετε μερικές δωρεές», τον συμβούλεψε ο δουλικός συνεργάτης του, ο μόνος που σε αυτό το διάστημα στεναχωριόταν με την απώλεια.

«Μπα... Ξέρω πώς θα αλλάξω τη δημόσια εικόνα μου! Θα αγοράσω όλα τα μίντια της πόλης. Φέρε μου το μπλοκ επιταγών μου».

Όπερ και εγένετο… Ο γέρος Μπερνς αγόρασε εφημερίδες, κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς κι έμεινε να πολεμάει τη μοναδική ανεξάρτητη δημοσιογράφο και εκδότρια εφημερίδας, τη Λίζα Σίμπσον. Προσπάθησε να τη διαβάλλει, προσπάθησε να την εμποδίσει, προσπάθησε να την φιμώσει, προσπάθησε να την εξαγοράσει, προσπάθησε να βρει κρυμμένα μυστικά της για να της χαλάσει την έξωθεν μαρτυρία. Στο τέλος φαίνεται να τα καταφέρνει. Η Λίζα Σίμπσον θα τα παρατήσει και η εφημερίδα «Το κόκκινο φόρεμα» σταματάει να εκδίδεται. Στο τέλος του επεισοδίου η Λίζα δεν είναι πια μαχόμενη δημοσιογράφος, ούτε καν εκδότρια. Όμως έχει εμπνεύσει όλους τους κατοίκους του Σπρίνγκφηλντ να εκδώσουν τη δική τους εφημερίδα!

Και όπως θα έλεγε και οποιαδήποτε τηλεοπτική σειρά βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις του σήμερα ΔΕΝ είναι συμπτωματική!

ΥΓ. Ο όρος «fraudcast news» σε ελεύθερη μετάφραση είναι πως «είδηση αποτελεί ό,τι προβάλλουν τα μίντια, όπως το προβάλλουν». 

ΥΓ2. Όσοι έχετε χρόνο και διάθεση, μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το διδακτικό επεισόδιο στο παρακάτω link! http://www.kisspanda.net/the-simpsons-season-15-episode-22-fraudcast-news/

Μια διδακτική (animation) ιστορία!