MENU

Λίγο πριν φωτογραφηθεί χαμογελαστός αγκαλιά με τον τίτλο του MVP, πιθανότατα και λίγο πριν ποζάρει με το δαχτυλίδι του πρωταθλητή, το SDNA σας παρουσιάζει τον Στεφ Κάρι που δεν ξέρετε. Τα παιδικά χρόνια του εξαιρετικού σουτέρ, η πίστη του στον Θεό, η γυναίκα της ζωής του, τα πρόσωπα και οι καταστάσεις που τον σημάδεψαν και τον άλλαξαν... Αυτός είναι ο φετινός MVP του «μαγικού κόσμου» κι αυτή η ιστορία του! Ένα... φιλί ανάμεσα στο αμάξι και την μπασκέτα!

Η «τρέλα» του Κάρι με το μπάσκετ ήταν κάτι που κουβαλούσε ο άσος των Ουόριορς σχεδόν από την μέρα που γεννήθηκε. Ο πατέρας του Στεφ και του Σεθ, ο Ντελ Κάρι, παίκτης του ΝΒΑ κι εκείνος, φαίνεται πως τους μετέδωσε τα... γονίδια και το DNA τους είχε από νωρίς πορτοκαλί αποχρώσεις, γεμάτες σπυριά, σαν την μπάλα που έπιαναν στα χέρια τους όποτε πήγαιναν στο σπίτι των παππούδων τους. Μια παλιά φάρμα έξω από το Σάρλοτσβιλ δεν είναι ο ιδανικός προορισμός για ένα μικρό παιδί, όμως ο Στεφ ήταν ικανοποιημένος εκεί. Ο λόγος; Πίσω από την φάρμα υπήρχε μια μπασκέτα... 

Πριν καλά-καλά σβήσει η μηχανή του αμαξιού του πατέρα του, ο Στεφ μαζί με τον αδερφό του, Σεθ, είχαν ήδη πιάσει την μπάλα και δοκίμαζαν τα πρώτα τους σουτ. Και κάπου εκεί, μέσα σε αυτό το τοπίο εμφανιζόταν η γιαγιά τους, η οποία ήξερε πως τα εγγόνια της θα την φιλήσουν και θα την αγκαλιάσουν «στα γρήγορα» μόλις κατέβουν από το αυτοκίνητο, λίγο πριν πάνε στο... γηπεδάκι. Γι' αυτό και τους περίμενε καρτερικά.

«Αν το σκεφτείς είναι τρελό. Όλα άρχισαν σε αυτό το σπίτι, με μια παλιά, σκουριασμένη μπασκέτα», δήλωνε μερικά χρόνια αργότερα ο ΝΒΑερ πια, Στεφ Κάρι. Η τέλεια ντρίμπλα, οι πέτρες και οι ζάντες

Η ντίμπλα του Κάρι είναι... μαγική. Πραγματικά, δύσκολα μπορεί κανείς να περιγράψει με λόγια το τι μπορεί να κάνει με την μπάλα στα χέρια ο γκαρντ των «πολεμιστών». Είναι απίθανος!

 Για να γίνει όμως τόσο καλός χρειάστηκε χρόνια σκληρών προπονήσεων. Για πολύ καιρό ο Κάρι «έσκαγε» την μπάλα πάνω σε πέτρες και βότσαλα. Το... προπονητικό του κέντρο ήταν η γειτονιά του, αλλά και το σπίτι του παππού του. Εκεί, ως πιτσιρικάς έστηνε πέτρες, ζάντες κι ό,τι άλλο έβρισκε και φανταζόταν πως έχει απέναντί του τους κορυφαίους παίκτες της αμερικανικής λίγκας. 

«Πρέπει να δουλέψεις, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες. Αυτό το μέρος είχε κάτι το μαγικό για εμένα. Έπιανα την μπάλα και ενώ είχα τα ματιά μου ανοιχτά «έβλεπα» γύρω μου το ΝΒΑ. Ήμουν δημιουργικός, προσπαθούσα να δοκιμάσω νέα πράγματα και να τα δω όλα από μια άλλη σκοπιά», ανέφερε ο ίδιος επί του θέματος. «Ξέρω ότι έχω μια θέση στον παράδεισο»

Ο άνθρωπος για τον οποίον ο Λεμπρόν Τζέιμς είχε πει: «Είναι ένας εξαιρετικός σουτέρ, απλά ελπίζεις πως θα χάσει κάποια προσπάθεια», δηλώνει πιστός στον Χριστό. Δεν κρύβει την πίστη του και νιώθει ευλογημένος για όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα. Γι' αυτό και σε κάθε τρίποντο που πετυχαίνει χτυπάει το στήθος του και στη συνέχεια δείχνει τον ουρανό. Θέλει να το αφιερώσει στον Θεό που πιστεύει, που του δίνει ψυχική δύναμη και τον ωθεί να κάνει όσα θαυμαστά κάνει.

Μάλιστα, ο Κάρι έχει δικό του blog σε ιστοσελίδα με Χριστιανούς αθλητές, στο οποίο είχε γράψει μεταξύ άλλων: «Λατρεύω να δείχνω στον κόσμο την κατεύθυνση προς Εκείνον που πέθανε πάνω στον σταυρό για τις αμαρτίες μας. Ξέρω ότι έχω μια θέση στον παράδεισο. Εκείνος μου την έχει κρατήσει. Και αυτό είναι κάτι που κανένα επίγειο βραβείο δεν μπορεί να ξεπεράσει. Με τη βοήθεια του Χριστού μπορώ να τα πετύχω όλα».

Ταπεινός και ήρεμος, φαίνεται πως δεν επηρεάζεται από τα χρήματα, τη δόξα και τα ακριβά αντικείμενα που μπορεί να αποκτήσει. Όπως περιέγραφε ο πρώην προπονητής του στους Ουόριορς, Μαρκ Τζάκσον, ο Κάρι είναι «ο τέλειος γιός που κάθε πατέρας θα ήθελε να έχει». 

Σούπερ σταρ και ταπεινός; Κι όμως! Ο Στεφ έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων με την εξωγηπεδική του ζωή και το προφίλ που κρατάει εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων. Στα αποδυτήρια της ομάδας του Γκόλντεν Στέιτ, στα οποία και ανδρώθηκε μπασκετικά, έχαιρε πάντα του σεβασμού και της εκτίμησης συμπαικτών και προπονητών. Άλλωστε, κατά καιρούς αρκετοί συμπαίκτες του έχουν πει δημόσια πως του έχουν ζητήσει συμβουλές για τη ζωή και τον τρόπο που μπορούν να παραμένουν ήρεμοι παρά τις όποιες αναποδιές. Το NFL και το καλοκαίρι που τον άλλαξε

Από τις πρώτες του χρονιές στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, ο Κάρι είχε δείξει πως διαθέτει καλά στοιχεία. Κανένας όμως δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο ψηλά θα φτάσει. Για την ιστορία, αν και είναι λίγο-πολύ γνωστό, οι Ουόριορς τον διάλεξαν στη θέση Νο. 7 στο draft του 2009. Οι πρώτες του χρονιές κινήθηκαν σε... ρηχά νερά. 

Το καλοκαίρι του 2012, τα πάντα άλλαξαν. Ο Στεφ ήθελε να διαφοροποιήσει τον τρόπο παιχνιδιού του, αλλά δεν είχε βρει τη «χρυσή συνταγή». Κατά τη διάρκεια εκείνου του καλοκαιριού επισκέφτηκε το γήπεδο των Καρολίνα Πάνθερς και παρακολούθησε σεμινάρια και προπονήσεις των παικτών του αμερικανικού φούτμπολ, NFL. 

Εκεί γνώρισε τον Καμ Νιούτον, τον καλύτερο ρούκι στην επίθεση του πρωταθλήματος για το 2011 και δίπλα του έμαθε πολλά. Όχι, δεν έμαθε ούτε πώς να κατεβάζει την μπάλα, ούτε πώς να σουτάρει. Είδε όμως έναν παίκτη με ακρίβεια στις προσπάθειές του, έτοιμο να... εκραγεί ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ο Νιούτον άθελά του αποτέλεσε το πρότυπο του Κάρι, ο οποίος προσπάθησε να εντάξει στο παιχνίδι του στοιχεία του χαρακτήρα του κουόρτερμπακ των Πάνθερς. Ο ευτυχισμένος οικογενειάρχης 

Μοιάζει με σενάριο ταινίας ή ακόμα καλύτερα με ιστορία ρομαντικού βιβλίου για νεαρά κορίτσια. Ο Στεφ ερωτεύτηκε την Αγέσα από τα χρόνια του λυκείου και οι δυο τους είναι αχώριστοι σε καλές και κακές στιγμές. Ο άσος του ΝΒΑ, που θα μπορούσε να έχει δίπλα του μοντέλα και εντυπωσιακές καλλονές, προτίμησε να μείνει πιστός στον «έρωτα της ζωής του». Τον Ιούνιο του 2012 το ζευγάρι απέκτησε το πρώτο του παιδί, την μικρή Ράιλι, ενώ η Αγέσα είναι και πάλι έγκυος. 

«Επέλεξα να κάνω μια σκληρή δουλειά, αλλά δεν θα έκλεινα ποτέ την πόρτα της οικογένειάς. Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνουμε, αλλά τα πάμε καλά. Δεν φοβήθηκα όταν έμαθα ότι θα γίνω πατέρας», έχει πει ο ίδιος για να συμπληρώσει: «Υπάρχουν πολλές προκλήσεις. Είμαι πολύ νέος και έχω ήδη γυναίκα και παιδί. Προσπαθώ να το κάνω να φαίνεται εύκολο, αλλά... πίσω από την κουρτίνα είναι μια δοκιμασία για εμένα. Είμαι ευτυχισμένος όμως για όσα ζω». 

Πάντως, γεγονός είναι πως η ζωή του Κάρι έξω από τα γήπεδα δύσκολα θα μπορούσε να είχε πάρει άλλη τροπή. Ως παιδί μεγάλωσε σε μια οικογένεια με αγάπη και από νωρίς φάνηκε έτοιμος να δημιουργήσει τη δική του, πράγμα που έκανε σε ηλικία 24 ετών. 

Brother from another mother... 

https://www.youtube.com/embed/VB41ti_JJBs

Μιλώντας για οικογένεια... Ο Στεφ δεν έχει μόνο έναν αδερφό τον Σεθ, αλλά έχει κι άλλον έναν: τον Κλέι Τόμπσον. Τι κι αν είναι από άλλους γονείς; Τι κι αν γνωρίστηκαν κατά την κοινή τους θητεία στο ΝΒΑ; Οι δυο τους έχουν ταιριάξει, έχουν δημιουργήσει ένα δίδυμο που... τρομάζει τον «μαγικό κόσμο» και ο ένας φαίνεται πως χαίρεται με την πορεία του άλλου. Οι «Splash Brothers» δηλώνουν έτοιμοι να κατακτήσουν τα αμερικανικά παρκέ. 

Το παρατσούκλι τους προέρχεται από την ικανότητα και των δύο να βάλουν την μπάλα στο καλάθι (συνήθως με τρίποντο) και στη συνέχεια να ακουστεί το... «σπλας». Όλα ξεκίνησαν από τον Μπράιαν Γουίτ, έναν αρθρογράφο της ιστοσελίδας των Ουόριορς, που είχε την ιδέα του «Splash Brothers» και την προώθησε μέσω Twitter. Άρεσε, έγινε hashtag, μετέπειτα trend και καθιερώθηκε. 

«Κάθε φορά που σηκώνομαι για να σουτάρω έχω την αυτοπεποίθηση ότι θα το βάλω», τόνισε σε μια συνέντευξή του ο Κάρι. Την ίδια αυτοπεποίθηση έχει και ο Τόμπσον και οι δυο τους μοιράζονται πολλά καθημερινά. Ο ένας πειράζει τον άλλον στις προπονήσεις, στα παιχνιδιά είναι ενωμένοι και μακριά από το παρκέ συζητούν για τη ζωή και όσα τους απασχολούν. Στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας ήταν και οι δύο μέλη της αποστολής των ΗΠΑ που κατέκτησε την κορυφή του κόσμου.

Ναι, ο Κάρι και ο Τόμπσον είναι αδέρφια. Κι ας είναι από άλλους γονείς. Ο πατέρας- είδωλο 

Κάθε μικρό παιδί συνηθίζεται να έχει ως είδωλο τον πατέρα του, τον άντρα που βλέπει και μιμείται στα πρώτα στάδια της ζωής του. Έτσι και ο Στεφ θαύμαζε από πολύ νεαρή ηλικία τον 50χρονο σήμερα πατέρα του, Ντελ Κάρι. 

Με θητεία σε Τζαζ, Καβαλίερς, Χόρντες, Μπακς και Ράπτορς, ο... αρχηγός της οικογένειας και έκτος καλύτερος παίκτης του ΝΒΑ το 1994 ήταν το κατάλληλο πρότυπο για τα παιδιά του. Εκτός από τα... μπασκετικά γονίδια, ο μικρός Στεφ πήρε από τον μπαμπά του και το καλό σουτ.

Μόνο που το πήγε λίγα (ή πολλά) βήματα πιο κάτω και εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους σουτέρ της σύγχρονης εποχής. Η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ο Στεφ Κάρι πριν από λίγες μέρες πέρασε από τον Λευκό Οίκο. Κάθισε μαζί με τον Ομπάμα, έπαιξε με τα σκυλιά του προέδρου της Αμερικής και φωτογραφήθηκε χαμογελαστός. 

Ο λόγος που ο Κάρι πήγε στο... απόρθητο κάστρο των ΗΠΑ ήταν η ελονοσία. Ο γκαρντ των Ουόριορς συμμετέχει σε πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Ομπάμα για το πλάνο που έχουν οι οργανώσεις κατά της ασθένειας σε βάθος χρόνου. 

Φυσικά, από την κουβέντα των δύο ανδρών δεν έλειψε και το ΝΒΑ, καθώς ο «πλανητάρχης» είναι δηλωμένος φαν του «μαγικού κόσμου». 

Όταν μια ομάδα παίρνει το πρωτάθλημα συναντιέται με τον πρόεδρο των ΗΠΑ για αναμνηστικές φωτογραφίες. Άραγε, λέτε να τα ξαναπούν σύντομα ο Κάρι με τον Ομπάμα;

Είναι πολύ πιθανό... 

Μέχρι τότε, ο Στεφ μπορεί να χαίρεται και να καμαρώνει για τον τίτλο του MVP που όλα δείχνουν πως θα κατακτήσει. Όλα ξεκίνησαν από μια παλιά μπασκέτα, πίσω από μια φάρμα. 

Το όνειρο συνεχίζεται...

Ο MVP Κάρι που ξέρετε κι εκείνος που δεν ξέρετε! (pics+vids)