MENU

Η Θάτσερ, δεν απάλλαξε κανένα αγγλικό ποδόσφαιρο από την βία. Το μόνο μέτρο που πήρε ήταν η ενδυνάμωση της καταστολής με την ενίσχυση της αστυνομίας. Αυτη η επιλογή που ενίσχυσε την αστυνομική εξουσία και την χρήση της «νόμιμης» βίας είχε αποτέλεσμα την τραγωδία του Χίλσμπορο με τους 96 νεκρούς. Μία τραγωδία για την οποία σήμερα γνωρίζουμε ότι ήταν αποκλειστικά υπεύθυνη η αστυνομία.

Το αγγλικό ποδόσφαιρο άλλαξε πρόσωπο χάρη στα χρήματα της τηλεόρασης και κυρίως, στην έκθεση της επιτροπής Taylor, που συστάθηκε για να διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας και να προτείνει μέτρα αποφυγής παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον. Η έκθεση πήρε το όνομά της, από το όνομα του αρχιδικαστή που τέθηκε επικεφαλής της. Εναν δικαστή που δεν συμπαθούσε καθόλου η Θάτσερ καθώς της είχε απορρίψει, ως αντισυνταγματικά, δύο νομοσχέδια.

Τον Αύγουστο του 1989, τέσσερις μήνες μετά το ατύχημα στο Χίλσμπορο, εκδόθηκε η πρώιμη έκθεση Taylor με 43 παρατηρήσεις για τα Αγγλικά γήπεδα. Όλα όσα προβλεπόταν έπρεπε να εφαρμοστούν άμεσα από τους αγγλικούς συλλόγους. Οι βασικότερες παρατηρήσεις ήταν οι εξής:

Άμεσο περιορισμό στην χωρητικότητα των θυρών σε όλα τα γήπεδα κατά 15%.

Η παρακολούθηση του κόσμου από την αστυνομία και ειδικούς οργανωτές χώρου οι οποίοι θα είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για αυτό το σκοπό.

Την απομάκρυνση όλων των κιγκλιδωμάτων ανάμεσα στις κερκίδες.

Άμεση αναθεώρηση των πιστοποιητικών ασφαλείας όλων των γηπέδων.

Πρόνοια για υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και έκτακτης ανάγκης σε όλα τα γήπεδα.

Την δημιουργία ειδικής επιτροπής συμβούλων για την ασφάλεια στα γήπεδα.

Στην τελική της μορφή, τον Ιανουάριο του 1990, δέκα μήνες πριν η Θάτσερ εγκαταλείψει την πρωθυουργία, οι βασικές διαπιστώσεις της έκθεσης Taylor υποστήριζαν ότι:

Στην Αγγλία το ποδόσφαιρο είναι ο «ηγέτης» των σπορ. Στα παλιά και παρωχημένα γήπεδα, υπάρχει φτωχή παροχή υπηρεσιών. Στο αγγλικό ποδόσφαιρο υπάρχει μεγάλη έλλειψη συνεννόησης ανάμεσα στους διοικητικούς παράγοντες και τους φιλάθλους ενώ πολλα προβλήματα δημιουργεί η άσχημη συμπεριφορά των παικτών, εντός και εκτός γηπέδου. Στα φαινόμενα βίας συντελούν η πώληση αλκοόλ στο γήπεδο και η συμπεριφορά των εφημερίδων και της τηλεόρασης, που ενισχύουν τον χουλιγκανισμό. Με βάση όλες αυτές τις διαπιστώσεις, οι ανώτατοι δικαστικοί που πήραν μέρος στην σύνταξη της έκθεσης Taylor επέβαλαν συνολικά 76 παρεμβάσεις για τα αγγλικά γήπεδα. Οι κυριότερες είναι:

Η σταδιακή τοποθέτηση καθισμάτων σε όλα τα γήπεδα μέχρι το 2000 με τα γήπεδα της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας να καλύπτονται με καθίσματα

μέχρι την αρχή της περιόδου του 1994-95 και της τρίτης και τέταρτης κατηγορίας μέχρι τις αρχές της περιόδου του 1999-2000.

Η θέσπιση του Ειδικού Συμβουλίου για την Ασφάλεια στα Γήπεδα.

Επισης, κανένα κιγκλίδωμα στα γήπεδα να μην έχει καρφιά και δεν θα είναι πάνω από 2,2 μέτρα.

Η πλαστογραφία εισιτηρίων μετατράπηκε σε ποινικό αδίκημα.

Η Εισαγωγή νέου νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση κρουσμάτων βίας στα γήπεδα συμπεριλαμβανομένων των ρατσιστικών συνθημάτων και της εκτόξευσης «πυραύλων» (ειδικών πυροτεχνημάτων) στο γήπεδο.

Τέλος την αποστολή των μεγαλύτερων σε ηλικία οπαδών σε κέντρα παρακολούθησης και την χρησιμοποίηση νέας τεχνολογίας στα γήπεδα για την αντιμετώπιση των χούλιγκαν.

Αυτά, για την επόμενη φορά που κάποιος θα θελήσει να υμνήσει την Θάτσερ και την συμβολή της στην αλλαγή του προσώπου του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Η Θάτσερ, ο Taylor και το αγγλικό ποδόσφαιρο