MENU

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Ενα ματς Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός στις 27 Δεκέμβρη είναι ίσως ό,τι καλύτερο εν μέσω γιορτών. Δίχως αγωνιστική δράση σε άλλα αθλήματα, το μπάσκετ έρχεται να δώσει άλλο χρώμα στην ατμόσφαιρα, αφού πέραν του ντέρμπι αιωνίων, υπάρχει ολόκληρη αγωνιστική. Ποιος είπε ότι στις γιορτές απαγορεύονται οι αγώνες; Οι παίκτες είναι ΚΑΙ διασκεδαστές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτό είναι άλλο θέμα, στην προκειμένη θα αναλύσουμε γιατί ο Ολυμπιακός θεωρείται από τους ειδικούς - δηλαδή τους bookmakers - απόλυτο φαβορί. Από 1.34 ως 1.40 είναι η απόδοση των ερυθρολεύκων για νίκη επί του Παναθηναϊκού, μάλλον πιο μικρή απ' ό,τι θα περίμενε κανείς. Με άλλα λόγια οι στοιχηματικές εταιρείες θεωρούν ότι οι πιθανότητες νίκης του Ολυμπιακού είναι πάρα πολλές και στην ουσία αποτρέπουν τους παίκτες να ποντάρουν στον άσο. Γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο μεγάλη η διαφορά ανάμεσα στους αιωνίους.

Προσοχή δεν είναι στοιχηματική η ανάλυση. Γι αυτό και μπαίνουμε στην ουσία. Ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες πιθανότητες λόγω έδρας, αλλά και γιατί έχει μεγαλύτερο κίνητρο. Αν χάσει μένει εκτός διεκδίκησης της πρωτιάς στην κανονική περίοδο, αντίθετα ο Παναθηναϊκός θα έχει και σε περίπτωση ήττας το πάνω χέρι. Ας μην ξεχνάμε την απώλεια βαθμού των ερυθρολεύκων στην Κηφισιά.

Πέραν του κινήτρου και της έδρας, ο Ολυμπιακός δεν έχει άλλο προβάδισμα. Αντίθετα έχει απουσίες και μέχρι τώρα δεν έχει παίξει καλύτερο μπάσκετ από τον Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι έχουν καλύτερη εικόνα ως τώρα, έστω κι αν είναι πολύ νωρίς. Και έχουν πάρει τον αέρα των γηπεδούχων, ειδικά μετά τη νίκη στο Κύπελλο.

Βέβαια αυτός ο Ολυμπιακός που θα παρουσιαστεί το Σαββατο είναι εντελώς διαφορετικός. Γιατί πλέον στον πάγκο είναι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, που εκτός από διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού, θα δώσει και άλλη ψυχολογία στην ομάδα του. Ο βασικός λόγος που έφυγε ο Μπαρτζώκας ήταν τα ματς με τον Παναθηναϊκό, τώρα υπάρχει κάτι διαφορετικό. Αλλος κόουτς και άλλη προσέγγιση στο παιχνίδι, ιδίως στο αμυντικό κομμάτι. Θα φέρει αποτέλεσμα αυτό στον Ολυμπιακό; Θα το δούμε στην πράξη. Στο τέλος της σεζόν, όχι τώρα. Ομως το ματς του Σαββάτου θα είναι ξεκάθαρο δείγμα γραφής, που θα έχει σημασία και γιατί μετράει το αποτέλεσμα.

Ο Ολυμπιακός είναι το απόλυτο φαβορί. Είναι όμως;