MENU

Ο Ηλίας Σπάθας θεωρείται ένας από τους πιο ικανούς Έλληνες διαιτητές, αν όχι ο πιο ικανός. Το ταλέντο του αναγνωρίζεται από «φίλους» και «εχθρούς». Εντούτοις ο ίδιος «φρόντισε» να… χαρακώσει το όνομα και την καριέρα του. Ο ίδιος έριξε σκιές στο προφίλ του και ήρθε αντιμέτωπος με «πράσινα», «ασπρόμαυρα», ακόμα και «ερυθρόλευκα» βέλη! 

Γεννηθείς το 1980, ο Ηλίας Σπάθας γνώριζε (καλύτερα από τον καθένα) πως από την στιγμή που θα βάλει τη διαιτητική στολή θα βρεθεί στο στόχαστρο. «Κυνηγημένος» από την… παροιμία «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα». Ο πατέρας του Γιάννης, άλλωστε, ήταν αυτός που είχε ξεστομίσει την ατάκα: «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε και οι άλλοι να πάνε να γαμ…» (Ξε)πέρασε, όμως, τις πρώτες δυσκολίες και εξελίχθηκε σε «συλλέκτη» ρεκόρ! 

Το 2007 έγινε ο μικρότερος σε ηλικία διαιτητής που «σφύριξε» Super League, το 2009 του εμπιστεύτηκαν το ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός και σε ηλικία 30 ετών πήρε το σήμα της FIFA! «Bonus» ο ορισμός του στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας (2012). Ακόμη ένα ρεκόρ για τον Ηλία Σπάθα, που δεν «ζει» από το ποδόσφαιρο! Η οικογένειά του, εξάλλου, ποτέ δεν είχε οικονομικά προβλήματα. Τουναντίον. Υπήρχε «άνεση». Η οικογενειακή (οικοδομική) επιχείρηση, αλλά και το ξενοδοχείο στα Τρίκαλα Κορινθίας ήταν (υπέρ)αρκετά για είναι γεμάτες οι τσέπες του Ηλία Σπάθα. 

Σε αντίθεση με το «ερυθρόλευκο» παρελθόν του πατέρα του, ο Ηλίας Σπάθας «χρεώθηκε» με… φιλοπαναθηναϊκές διαθέσεις επί πολυμετοχικότητας. Για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, άλλωστε, έγινε ο «Σπανάθας» μετά από το παιχνίδι με τον Άρη στου «Χαριλάου» το 2010. Οι φίλοι του «δικεφάλου» έβραζαν με τον Πειραιώτη διαιτητή και έκαναν λόγο για «σφαγή», προκειμένου να ωφεληθεί ο Παναθηναϊκός. 

Το 2013 ο Ηλίας Σπάθας μπήκε σε (διαφορετικού) χρώματος στόχαστρο! Συγκεκριμένα σε αυτό του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» έβραζαν με τη διαιτησία του στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον ΠΑΣ στα Ιωάννινα (0-2) αφήνοντας να εννοηθεί ότι ευνόησε με τις αποφάσεις του τον «δικέφαλο του βορρά». Έναν μήνα, μάλιστα, μετά ο πατέρας του παραιτήθηκε από την ΕΠΣ Πειραιώς με πολλούς να συνδέουν την αποχώρηση του Ηλία Σπάθα με τα σφυρίγματα στα Ιωάννινα. 

Πλέον ο Ηλίας Σπάθας αποτελεί persona non grata (κυρίως) για τον Παναθηναϊκό. Χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει πως δεν δέχεται «πυρά» από τους υπόλοιπους!  Ακόμα και ο Λεβαδειακός του Γιάννη Κομπότη, άλλωστε, τα έβαλε μαζί του. Οι Βοιωτοί έβγαλαν ανακοίνωση κατά του Πειραιώτη διαιτητή μετά το παιχνίδι με την Ξάνθη την 1η Φεβρουαρίου.

«Κύριε Χιου Ντάλας, μη βιάζεστε!

15/11/2014, Χιου Ντάλας: «Είναι η χειρότερη διαιτησία που έχω δει στη ζωή μου».

1/2/2014: «Βιαστήκατε... υπάρχουν και χειρότερα!»

 Υ.Γ: «Και εις άλλα με υγεία!», ήταν η χαρακτηριστική ανακοίνωση του Λεβαδειακού που... υπενθύμιζε τα όσα είχε πει ο Σκωτσέζος αρχιδιαιτητής στον Σπάθα μετά το παιχνίδι του Αστέρα με τον Ολυμπιακό στην Τρίπολη την 1η Νοεμβρίου του 2014! Οι αποφάσεις του 35χρονου διαιτητή είχαν εξοργίσει τον Ντάλας που  του είχε πει: «δεν έχω δει χειρότερη διαιτησία από τη δική σου»! Στην αναμέτρηση του «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» ο Σπαθάς είχε δώσει ρεσιτάλ! Δεν χρειάζονται λόγια.

ASTERAS - OSFP+SPATHAS 0-0 από Zygos_Libra

Ο Ηλίας Σπάθας τιμωρήθηκε για την «απόδοσή» του στο παιχνίδι του Αστέρα με τον Ολυμπιακό και επέστρεψε στην… δράση στις 20 Δεκεμβρίου, όπου ορίστηκε ως 4ος στην αναμέτρηση του Πλατανιά με τον ΟΦΗ! Παράλληλα, όμως, ήρθε το «ευρωπαϊκό κόψιμο». Μία εξέλιξη η οποία «χρεώθηκε» από πολλούς στον Χιου Ντάλας, ο οποίος έχει ισχυρές γνωριμίες στο χώρο της ευρωπαϊκής διαιτησίας! 

Στον Σπάθα έχει επιτεθεί και προσωπικά ο Γιάννης Αλαφούζος. Διαδικτυακά, μέσω twitter! Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού λίγες ημέρες μετά το «αιώνιο» ντέρμπι στο «Καραϊσκάκης», όπου ο Σπάθας ήταν τέταρτος, ανέβασε στο twitter μία φωτογραφία, όπου σε πρώτο πλάνο είναι ο Σάββας Θεοδωρίδης με τον Γιάννη Βρέντζο και στο βάθος φαίνεται ο Ηλίας Σπάθας. Μάλιστα τη φωτογραφία συνόδευε η εξής αναφορά: «Επειδή ο θεός αγαπάει τον κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη ο τουλάχιστον… διαπλεκόμενος Σπαθας αλλά πίσω έχει η αχλάδα την ουρά της». Ακολούθησε, βέβαια, και δεύτερη ανάρτηση από τον Αλαφούζο στην οποία σημείωνε: «Ο Σπαθας και τα συντρόφια του… Βρετζος και Σαβας».

Θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά ακόμη για τον Γιάννη Σπάθα, αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Ο ίδιος φρόντισε να γίνει αντικείμενο συζήτησης και να τραβήξει πάνω του τα φλας της δημοσιότητας. Μόνο με τον εαυτό του μπορεί να τα βάζει. Κέρδισε κολακευτικά λόγια για τα πρώτα του χρόνια, όμως, πλέον βρίσκεται ως κατηγορούμενος στην υπόθεση της "εγκληματικής οργάνωσης". Ένας άνθρωπος των αντιθέσεων...
Με όνομα βαρύ σαν ιστορία! (pics, vids)