Θα είναι νωρίς το απόγευμα όταν θα φτάσει στο γήπεδο. Θα κάνει την πρώτη βόλτα στα κρυφά για να μην γίνει αντιληπτός από τον κόσμο και δυναμιτίσει το κλίμα. Θα βγει για ζέσταμα λίγο μετά τους ποδοσφαιριστές και ίσως τότε περισσότερο από ποτέ να θυμηθεί εκείνο το απόγευμα του Σαββάτου πριν από πέντε χρόνια. Στο ίδιο γήπεδο ήταν το βάπτισμα του πυρός για τον Χάρη Καλογερόπουλο. Με έναν λιγάκι παράδοξο και σίγουρα ασυνήθιστο τρόπο. Η ΑΕΚ υποδεχόταν την Ξάνθη, ο Μιχάλης Κουκουλάκης είχε βγάλει το πρώτο ημίχρονο και η ακριτική ομάδα είχε… βγάλει, ήδη, δύο ανακοινώσεις!
Το 0-1 του 9’ είχε γίνει 2-1 στην ανάπαυλα, όταν ο Κρητικός διαιτητής αναγκαζόταν να αντικατασταθεί λόγω θλάσης! Ο Χάρης Καλογερόπουλος δεν περίμενε έτσι το ντεμπούτο του. Πίστευε πάντα ότι θα έχει χρόνο να το σκεφτεί, να το αναλύσει, να προετοιμαστεί ψυχολογικά. Κλήθηκε να σφυρίξει το δεύτερο 45λεπτο, στο οποίο η ΑΕΚ έβαλε ακόμα ένα γκολ και η Ξάνθη έβγαλε ακόμα δύο ανακοινώσεις. Στα βαθιά κατευθείαν… «Φυσικά, θυμάμαι και την πρώτη μου εμπειρία στην Super League, όταν στο ημίχρονο ο Μιχάλης Κουκουλάκης μου είπε ότι είχε πρόβλημα να συνεχίσει το παιχνίδι, με ρώτησε αν είμαι έτοιμος και αμέσως χωρίς να το συνειδητοποιήσω, ώστε να καταβληθώ από άγχος είπα πάμε να το χαρούμε και μπήκα μέσα κι έπαιξα».
Ένα γήπεδο όπως το ΟΑΚΑ, δύο προπονητές όπως ο Γιάννης Ματζουράκης και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο κόσμος στις κερκίδες και μερικοί σπουδαίοι παίκτες στο γήπεδο, έκαναν για δευτερόλεπτα τον Χάρη Καλογερόπουλο να γυρίσει στο πρώτο του όνειρο. Εκείνο που ήταν να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και που αναγκάστηκε να ξεχάσει σε ηλικία 17 ετών, λόγω σοβαρού τραυματισμού. «Πάντοτε η μπάλα ήταν η μεγάλη μου αγάπη. Από μικρός έπαιζα ποδόσφαιρο σε τοπικό επίπεδο στον Εθνικό Ελληνορώσων μέχρι το 2000, όπου είχα έναν σοβαρό τραυματισμό και αναγκάστηκα να εγκαταλείψω την ενεργό δράση», διηγείται σε παλαιότερη συνέντευξή του και περιγράφει πως αποφάσισε να μπει στο χώρο της διαιτησίας.«Με αυτό το άθλημα η σχέση μου ήταν ερωτική και ποτέ δεν ήθελα να βρεθώ εκτός γηπέδων. Τότε, με την παρότρυνση του πατέρα μου και την στήριξη του Γιώργου Παππά, πείσθηκα να δοκιμάσω την τύχη μου στην διαιτησία, μία διαφορετική και ίσως πιο δύσκολη σκοπιά του ποδοσφαίρου. Έτσι, λοιπόν, γνωρίζοντας καλά την ψυχολογία του ποδοσφαιριστή και θεωρώντας τό προσωπικό πλεονέκτημα, αποφάσισα κατά την διάρκεια της αποθεραπείας μου από τον σοβαρό τραυματισμό να παρακολουθήσω την σχολή διαιτησίας, την οποία και έβγαλα το 2001, σε ηλικία 18 ετών».
Οι Εθνικές κατηγορίες τον υποδέχτηκαν το 2004. Ο Καλογερόπουλος δεν πτοήθηκε από το… bullying που δέχονται οι νεαροί διαιτητές στα ερασιτεχνικά γήπεδα και βλέποντας τις δυνατότητές του, άρχισε να σκέφτεται το υψηλότερο επίπεδο. Στη Γ’ Εθνική σφυρίζει για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2004 και στην Β’ τον Απρίλιο του 2006. Θα μείνει σε εκείνες τις κατηγορίες σχεδόν έξι χρόνια, καθώς με εξαίρεση την αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Ξάνθη, ανεβαίνει στη Super League τη σεζόν 2011-12. Λίγους μήνες πριν τον ακουμπήσει το μαγικό ραβδάκι της ΚΕΔ, έχει προλάβει να ζήσει και την πιο αξιομνημόνευτη εμπειρία της ζωής του, απλά και μόνο με το να βρίσκεται στο Στάδιο Καραϊσκάκη σε μια ιδιαίτερη μέρα. «Κορυφαία στιγμή αποτελεί ο φιλικός αγώνας ενάντια στη φτώχεια που είχε διοργανωθεί στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Είχα την τιμή να λάβω μέρος ως τέταρτος διαιτητής και την μεγάλη ευκαιρία να βρεθώ στο πλάι ενός μεγάλου διεθνή διαιτητή του Μάσιμο Μπουσάκα, αλλά και να γνωρίσω κάποια ιερά τέρατα του ποδοσφαίρου, όπως ο Ζιντάν και ο Ρονάλντο», θα πει πριν μερικά χρόνια και πριν γνωρίσει τα… πραγματικά τέρατα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ο Χάρης Καλογερόπουλος δεν έχει λόγο να φοβάται από φασαρίες και από έδρες. Παρότι πτυχιούχος στατιστικής και ασφαλιστικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, έγινε αστυνομικός ακολουθώντας την καριέρα αμφότερων των γονέων του. «Η φύση του επαγγέλματός μου και η άμεση, καθημερινή επαφή με πολίτες όπου στόχος είναι η ανιδιοτέλεια, η αντικειμενικότητα και η απονομή δικαιοσύνης, αποτελούν για μένα μεγάλο σχολείο σε όλους τους τομείς της ζωής μου και ιδιαίτερα στην διαιτησία, όπου με βοηθούν να αποφεύγω κακοτοπιές», σχολιάζει και η χειρότερη στιγμή του ήταν όταν οι κακοτοπιές ήρθαν και τον βρήκαν.
Το 2011 ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που κατηγορήθηκαν στο πρώτο σκάνδαλο με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, καθώς το όνομά του χρησιμοποιήθηκε από προέδρους ομάδων. Κατηγορήθηκε με τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας, για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, παράνομο στοίχημα, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κατά περίπτωση και χρειάστηκε να περιμένει τρεις μήνες, πριν έρθει ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Ανδρέας Φάκος να εκδώσει διάταξη στην οποία ανέφερε ότι δεν συντρέχει λόγος δίωξής του. Ο Χάρης Καλογερόπουλος ήταν αθώος και έτοιμος να ξεκινήσει την πορεία του στη Super League.
Το επίσημο ντεμπούτο του έγινε στην αναμέτρηση Αστέρα Τρίπολης-Ξάνθη στις 22 Οκτωβρίου του 2011 και το πρώτο σπουδαίο, καταγεγραμμένο λάθος ήρθε ένα χρόνο μετά στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Άρη. «Εκεί που νομίζεις ότι όλα έχουν πάει καλά η τηλεόραση σε εκθέτει. Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη του νομίσματος. Σε μια δύσκολη φάση να έχεις πάρει μια απόφαση που αμφισβητείται και η κάμερα να σε δικαιώνει. Οποιουδήποτε είδους τεχνική υποστήριξη είναι δίκοπο μαχαίρι», είναι η τοποθέτησή του για τον τρόπο που προσεγγίζονται οι διαιτησίες στη Super League, όμως η αλήθεια είναι πως τις περισσότερες φορές το μαχαίρι τον έχει κόψει.
Μάτωσε στον προαναφερθέντα αγώνα στο ΟΑΚΑ που δεν έδωσε καθαρό πέναλτι κι έδωσε ένα που δεν υπήρχε. Μάτωσε τον Δεκέμβριο του 2013 που σφύριξε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε βουτιά του Στοχ. Μάτωσε στον περυσινό πρώτο ημιτελικό Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με τον κάκιστο πειθαρχικό έλεγχο. Μάτωσε στο πρώτο του ντέρμπι αιωνίων τον προηγούμενο Οκτώβριο, μάτωσε και στον αγώνα Αστέρας-ΠΑΟΚ που έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο. Το ελληνικό ποδόσφαιρο, όμως, έχει ματώσει περισσότερο από εκείνον. Αύριο, στο 100ο συνολικά παιχνίδι του σε Εθνικά πρωταθλήματα και κύπελλα, δεν υπάρχει χώρο για άλλο αίμα.
- Likes0
- Dislikes0