MENU

Για το ποδόσφαιρο είναι σχεδόν όλα γνωστά. Ποιος, πώς, πόσα, γιατί. Τα φώτα των ΜΜΕ δεν έχουν αφήσει... τίποτα στο σκοτάδι. Είναι ο βασιλιάς των σπορ και κάθε λεπτομέρεια έχει το δικό της ενδιαφέρον για το κοινό. Τι συμβαίνει όμως, με τα κορυφαία ερασιτεχνικά τμήματα των υπόλοιπων δημοφιλέστερων σπορ;

Γιατί ο Ολυμπιακός κατακτά σωρηδόν τους τίτλους σε βόλεϊ, πόλο και άλλα ερασιτεχνικά τμήματα και οι υπόλοιποι δεν μπορούν να ακολουθήσουν; Το SDNA ανοίγει τον φάκελο και δίνει τις εξηγήσεις, που είναι... όσο απλοϊκές φαίνονται.

Μεγάλοι προϋπολογισμοί, σωστή διαχείριση, καλές επιλογές ισοδυναμούν με τίτλους!

Όσες ομάδες ασθενούν οικονομικά, μαζεύουν τίτλους με το σταγονόμετρο ή αν εστιάσουν σε ένα συγκεκριμένο σπορ.

H οικονομική υγεία που αποπνέει η ΠΑΕ Ολυμπιακός, τα μυθικά έσοδα από τις αλλεπάλληλες συμμετοχές στο Champions League, το δικό του γήπεδο έχουν πάει τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό σε άλλο επίπεδο οικονομικά, ειδικότερα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μεγάλα σωματεία. Ο Παναθηναϊκός άλλωστε από το 2011 βιώνει το δικό του Μνημόνιο, από το οποίο βγαίνει τώρα, ενώ και η ΑΕΚ αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα στο πρόσφατο παρελθόν, συνέπεια και του υποβιβασμού της ποδοσφαιρικής ομάδας.

Το SDNA επιχείρησε να συγκεντρώσει σε ένα ρεπορτάζ τους προϋπολογισμούς κάθε σωματείου στα μεγάλα σπορ. Απευθύνθηκε στους ειδικούς, συνομίλησε με πολλούς εξειδικευμένους σε κάθε σπορ ρεπόρτερ και καταγράφει σήμερα στοιχεία που ουσιαστικά αποτυπώνουν και την... πραγματικότητα στα γήπεδα, στα τάραφλεξ, στις πισίνες.

Μακράν... Ολυμπιακός!

Η παντοκρατορία στο ποδόσφαιρο είναι δεδομένη εδώ και πολλά χρόνια. Το 18ο πρωτάθλημα πανηγύρισε άλλωστε η ομάδα του μεγάλου Λιμανιού την τελευταία 20ετία, όμως η κυριαρχία της έχει αρχίσει να επεκτείνεται εδώ και καιρό και στα υπόλοιπα αθλήματα. Με εξαίρεση άλλωστε το μπάσκετ ανδρών όπου κι εκεί ο ανταγωνισμός αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, καθώς επίσης το γυναικείο ποδόσφαιρο και το χάντμπολ όπου οι "ερυθρόλευκοι" δεν έχουν ομάδες, σε όλα τα υπόλοιπα ομαδικά σπορ η μπίλια κάθεται σχεδόν αποκλειστικά στο... κόκκινο.

Κι όταν αυτό δεν συμβαίνει, αποτελεί περισσότερο εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τον Ολυμπιακό να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο βόλεϊ, ανδρικό και γυναικείο, όπως και στο πόλο, ενώ εσχάτως μπήκε στη λίστα και το γυναικείο μπάσκετ. Λίγους μόνο μήνες ζωής μετράει άλλωστε το συγκεκριμένο τμήμα των Πειραιωτών, καθώς πέρυσι μπήκε στις... φανέλες του Ελληνικού και πρόλαβε πριν λίγες ημέρες να βάλει την πρώτη κούπα στην "ερυθρόλευκη" τροπαιοθήκη, απέναντι στον "αιώνιο" αντίπαλο.

Πως εξηγείται όμως αυτή η κυριαρχία του Ολυμπιακού; Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι η πλέον χαρακτηριστική του δόγματος "το χρήμα φέρνει την ευτυχία". Η έρευνα άλλωστε του SDNA αναφορικά με τα μπάτζετ των ομάδων που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα ερασιτεχνικά ομαδικά αθλήματα, καταδεικνύει το γεγονός αυτό με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Οι "ερυθρόλευκοι" εξάλλου έχουν μακράν τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό απ' όλους -σχεδόν- τους αντιπάλους τους και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις αυτός είναι διπλάσιος ή και υπερδιπλάσιος σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι το ανδρικό πόλο!

Η ΠΑΕ βασικός «αιμοδότης» του Ερασιτέχνη

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί η οικονομική υγεία που υπάρχει στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό κι αυτό παρ' ό,τι όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση υπήρχαν μεγάλα χρέη στη "μάνα του λόχου. Η άριστη συνεργασία που υπάρχει ωστόσο ανάμεσα στην ΠΑΕ Ολυμπιακός και τον Ερασιτέχνη, έχει εκτοξεύσει τα έσοδά του στον... ουρανό για τα ελληνικά δεδομένα και τις ανάγκες που υπάρχουν ώστε να πρωταγωνιστεί εντός συνόρων, αλλά παράλληλα να είναι κι άκρως ανταγωνιστικός στην Ευρώπη.

Η πλέον σημαντική ενίσχυση έρχεται από τα εισιτήρια διαρκείας του ποδοσφαιρικού τμήματος, καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρχε από τους Πειραιώτες: "Όλοι οι κάτοχοι εισιτηρίου διαρκείας πρέπει να είναι οικονομικά ενήμερα Μέλη του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού. Για τον λόγο αυτό στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», στον ίδιο χώρο διάθεσης εισιτηρίων διαρκείας λειτουργεί τμήμα εγγραφής/ανανέωσης μελών. Το ποσό των 50 ευρώ που αφορά στη συνδρομή Μέλους δεν εμπεριέχεται στην τιμή των εισιτηρίων διαρκείας".

Τι σημαίνει αυτό; Ο Ολυμπιακός φέτος έκανε ρεκόρ εισιτηρίων διαρκείας, καθώς έσπασε το φράγμα των 20.000 (έφτασε τα 20.082), κάτι που συνεπάγεται ένα "πακέτο" που ξεπερνάει το 1 εκατ. Ευρώ για τον ερασιτέχνη! Το πόσο μεγάλο είναι το ποσό αυτό μπορεί κανείς να το αντιληφθεί αν σκεφτεί ότι ξεπερνάει συνολικά το μπάτζετ που έχει ο Παναθηναϊκός σε μπάσκετ γυναικών, βόλεϊ ανδρών-γυναικών και ανδρικό πόλο!

Κι αυτό δε είναι ένα μόνο μέρος των εσόδων του, καθώς η ΠΑΕ έχει θεσπίσει κάρτα φιλάθλου Ερασιτέχνη στα 10 ευρώ και το πληρώνει εφάπαξ όποιος θέλει να πάει έστω και μια φορά στο γήπεδο μεμονωμένα (χωρίς διαρκείας). Δηλαδή από τα 12.000 εισιτήρια εκτός των διαρκείας μπορεί να περάσουν συνολικά όλη τη χρονιά από το "Καραϊσκάκης" ακόμα και 100.000 φίλοι της ομάδας απ' όλη την Ελλάδα, ήτοι δύναται να συγκεντρωθεί ακόμα 1 εκατ. ευρώ! Όλα τα παραπάνω φυσικά έχουν άμεση σχέση και με τις μεγάλες δυνατότητες που δίνουν στον σύλλογο οι εγκαταστάσεις του φαληρικού γηπέδου και τις οποίες δεν διαθέτουν άλλες ομάδες.

Μέσα σε όλα αυτά φυσικά πρέπει να προστεθεί και το 10% των εισιτηρίων από κάθε αγώνα, όπως κι από τα διαρκείας που πηγαίνει στον Ερασιτέχνη, κάτι που αφορά τόσο την ΠΑΕ, όσο και την ΚΑΕ, ενώ φυσικά ισχύει και για τους περισσότερους συλλόγους ώστε να εξασφαλίσουν ανάλογα έσοδα.

Η Ευρώπη... πληρώνει τη «μάνα του λόχου»

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί και το πόσο σημαντικό είναι για τον σύλλογο η ευρωπαϊκή του παρουσία στην οικονομική "ένεση" που δέχεται ο Ερασιτέχνης. Το sold out άλλωστε είναι δεδομένο για τους συγκεκριμένους αγώνες, τέσσερις έδωσε φέτος ο Ολυμπιακός, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς πως εκτοξεύονται τα έσοδα όταν υπάρχει στη μέση το Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτά τα παιχνίδια άλλωστε είναι οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις αγώνων όπου φίλοι των πρωταθλητών έρχονται κι από άλλα μέρη της Ελλάδας για να παρακολουθήσουν αγώνες, που σημαίνει συν 10 ευρώ έκαστος για τον Ερασιτέχνη.

Η τεράστια ζημιά του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός φέτος αποκλείστηκε από το... καλοκαίρι από την Ευρώπη, ήτοι έχασε τρία σίγουρα εντός έδρας παιχνίδια όπου το πιθανότερο -αν ήταν κι εμπορικοί οι αντίπαλοι- να υπήρχε sold out. Αν βγάλουμε τα σχεδόν 8.000 διαρκείας, μένουν άλλα τόσα εισιτήρια, ήτοι συνολικά 24.000 "χαρτάκια". Σε αυτά προσθέστε και τα τέσσερα παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών, με μία μέση προσέλευση στις 9-10.000 έχουμε άλλες 35.000, ήτοι φτάνουμε σχεδόν στις 70.000 εισιτήρια. Μία μέση τιμή στα 15 ευρώ, ξεπερνάμε ως συνολική ζημιά το 1 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι ο Ερασιτέχνης έχασε αμέσως περί τις 100.000 ευρώ (το 10%), δηλαδή σχεδόν το μισό μπάτζετ από ένα ολόκληρο τμήμα!

Όπως πάντως συνέβη και με τον Ολυμπιακό, ανάλογα δύσκολο δρόμο είχε να διαβεί και η σημερινή διοίκηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού όταν ανέλαβε. Τα χρέη άλλωστε ξεπερνούσαν τα 4 εκατ. ευρώ και πλέον βρίσκεται στο τελικό στάδιο της εξυγίανσης.

Σημαντικό βέβαια θα είναι και το οικονομικό πλήγμα για τον ΠΑΟΚ με την τιμωρία των πέντε αγωνιστικών που του επεβλήθη, πόσω μάλλον από τη στιγμή που οι δύο εξ αυτών θα είναι σίγουρα ντέρμπι, με Παναθηναϊκό κι ΑΕΚ στα πλέι οφ. Εάν λοιπόν δεν πέσει η ποινή και με τη μέση προσέλευση φέτος στην Τούμπα να ξεπερνάει τις 11.000, εκτιμάται μία απώλεια εσόδων περί τις 900.000 ευρώ συνολικά και 90.000 ευρώ για τον Ερασιτέχνη.

Τα... σκάνε Μαρινάκης κι Αλαφούζος

Μέσα σε όλα αυτά αξίζει να τονιστεί και η οικονομική βοήθεια που παίρνει απευθείας από τον Βαγγέλη Μαρινάκη ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ έδωσε προσωπικές χορηγίες, ενώ κάποιες πληροφορίες τον θέλουν να πληρώνει όλους τους ξένους παίκτες στα ερασιτεχνικά τμήματα! Αντίστοιχα βέβαια έβαλε... βαθιά το χέρι στην τσέπη φέτος κι ο Γιάννης Αλαφούζος στη "μάνα" του "πράσινου" λόγου, καθώς πρόσφερε ένα ποσό της τάξης των 300.000 ευρώ.

Ανταγωνισμός μόνο στο βόλεϊ και... φαίνεται

Το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα μπάτζετ και στα ερασιτεχνικά ομαδικά αθλήματα φαίνεται από την κατάσταση που επικρατεί στο βόλεϊ των Ανδρών. Είναι το μοναδικό άλλωστε άθλημα που υπάρχει τόσο ανεπαίσθητη διαφορά στους προϋπολογισμούς των ομάδων που πρωταγωνιστών κι αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο παρκέ. Συγκεκριμένα ο Ολυμπιακός βρίσκεται κοντά στις 550.000 ευρώ, ενώ ο ΠΑΟΚ τον ακολουθεί στις 450-500.000 ευρώ. Και γι' αυτό άλλωστε ο Δικέφαλος πέρυσι κατέκτησε το νταμπλ, ενώ φέτος δύο ματς ενώ ήταν καλύτερος για μεγάλο διάστημα κι έφτασε να νικάει με 2-0 σετ, τα έχασε μέσα από τα χέρια του. Το πιο πρόσφατο δε, έκρινε και τον πρώτο τίτλο στο Κύπελλο. Οσο για τους υπόλοιπους, υπάρχει χαώδης διαφορά, καθώς Παναθηναϊκός και Φοίνικας Σύρου που ακολουθούν δίνουν σχεδόν τα μισά.

Ελάχιστες οι χορηγίες

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να σημειωθεί κι ο μεγάλος Γολγοθάς που έχουν να ανέβουν κι όλες οι υπόλοιπες ομάδες στα πρωταθλήματα αυτά, πέραν των "μεγάλων", λόγω της έλλειψης χορηγών. Με εξαίρεση άλλωστε το βόλεϊ που υπάρχει κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών, πουθενά αλλού δεν υπάρχουν έσοδα από την τηλεόραση. Σε ό,τι αφορά εξάλλου Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό η συμφωνία τους με τη Nova δεν εμπεριέχει οικονομικά οφέλη.

Παρακάτω το SDNA έχει συγκεντρώσει φυσικά κατά προσέγγιση, όλα τα μπάτζετ των ομάδων που πρωταγωνιστούν στα ομαδικά σπορ και φαίνεται η χαώδης διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στους "ερυθρόλευκους" κι όλους τους υπόλοιπους. Τα ποσά που αναγράφονται αφορούν σε όλα τα έξοδα που υπάρχουν σε κάθε τμήμα (ταξίδια, ενοίκια, διαιτητές) κι όχι μόνο στις πληρωμές παικτών.

ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΜΠΑΤΖΕΤ (ευρώ)

ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ

ΜΠΑΤΖΕΤ (ευρώ)

ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ

ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΜΠΑΤΖΕΤ (ευρώ)

ΑΟ ΘΗΡΑΣ

ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ

ΜΠΑΤΖΕΤ (ευρώ)

ΠΟΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΜΠΑΤΖΕΤ (ευρώ)

ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ

ΜΠΑΤΖΕΤ (ευρώ)

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΙΕΚ ΞΥΝΗ ΔΙΚΕΑΣ

Έρευνα: Οι αριθμοί των 4 μεγάλων στα ερασιτεχνικά τμήματα!