MENU

Το SDNA με αφορμή το αιώνιο ντέρμπι της Κυριακής στη Λεωφόρο θα σας παρουσιάζει καθημερινά μια μεταγραφική ιστορία από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι... 

Μεταγραφές... έχουν γίνει πολλές στην Ελλάδα ανάμεσα στους δύο αιώνιους.  Τον ντόρο και την αίσθηση που έκανε η μετακίνηση του Γιώργου Δεληκάρη από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό, δεν τον έφτασε καμιά. Ήταν λες και εκείνες της ημέρες του Ιουλίου του 1978, δεν συνέβαινε τίποτε άλλο στη χώρα. Στα καφενεία, στις πλατείες, στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, παντού... Δεληκάρης.

{{{lead2}}}Δείτε εδώ λεπτομέρειες για να πάρετε μέρος στην κλήρωση...

Ο αρχηγός που λατρεύτηκε όσο λίγοιΓια τον Ολυμπιακό, ο Δεληκάρης ήταν ένα κομμάτι της ζωντανής του ιστορίας. Ποτέ του δεν έκρυψε την λατρεία για την ερυθρόλευκη φανέλα, αλλά η σχέσεις του με τις διοικήσεις της ομάδας, δεν ήταν πάντα οι ιδανικές. Ο ευαίσθητος χαρακτήρας του και η ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του αλλά και ο παρορμητισμός του, τον "ξενέρωνε" όταν διαπίστωνε πως "παίχτες με ανύπαρκτη εμφάνιση και προσφορά έπαιρναν πολλαπλάσιες απολαβές από εκείνον που μάτωνε τη φανέλα. "Δεν απαίτησα χρήματα. Δεν έχω πάρει πριμ ποτέ. Οι λόγοι της απουσίας μου δεν είναι οικονομικοί. Είμαι ευαίσθητος και με επηρέασε η ψυχρή στάση της διοίκησης", είχε δηλώσει παλαιότερα.Ο καυγάς με τον Αϊδινίου και ο παροπλισμός

Δεν ήταν το πρώτο καλοκαίρι που μετά από μια δεκαετία στον Ολυμπιακό, το μέλλον του Δεληκάρη φαινόταν αβέβαιο. Είχε προηγηθεί ο Ο τσακωμός του «Έλληνα Τζόρτζ Μπεστ» με τον συμπαίκτη του, Κώστα Αϊδινίου τον Νοέμβρη του 1977, όταν ο Δεληκάρης είχε θεωρηθεί υπεύθυνος για την κακή πορεία της ομάδας, ενώ αυτός ο καυγάς  είχε ως αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί το περιβραχιόνιο, ενώ μπήκε σε "καραντίνα" και από τις 8 Ιανουαρίου ως το τέλος του πρωταθλήματος δε χρησιμοποιήθηκε καθόλου. Τότε,  οι διοικήσεις Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού έχουν συμφωνήσει αρκετούς μήνες πριν να μην "χτυπήσει" ο Παναθηναϊκός τον παίκτη, κάτι που θα μπορούσε να γίνει επειδή με το τότε ισχύον καθεστώς των μεταγραφών, ποδοσφαιριστής που έκλεινε οκταετία σε μία ομάδα μπορούσε να μεταπηδήσει σε μία άλλη, αρκεί να κατέβαλε η νέα του ομάδα στην παλιά το προβλεπόμενο αντίτιμο.

Το χρονικό της μεταγραφής

Τις πρώτες ημέρες που είχε καταγραφεί η διάθεση του Δεληκάρη να αποχωρήσει από τον αγαπημένο του Ολυμπιακό, είχε γραφτεί στον τύπο ότι θα έπαιρνε μεταγραφή για ομάδα της Γερμανίας. Λίγες ημέρες αργότερα, γράφεται ότι ο Λουκάς Μπάρλος της ΑΕΚ έχει κλείσει τον παίκτη. Ο Γιώργος Δεληκάρης το διέψευσε αλλά απαίτησε από τον Ολυμπιακό να του ζητήσει δημόσια συγνώμη διαφορετικά απέκλειε οποιοδήποτε ενδεχόμενο επιστροφής του στην ομάδα.

Μόλις δύο ημέρες μετά, ο Δεληκάρης ενημέρωσε τον Ολυμπιακό πως θα κάνει χρήση της οκταετίας, ενώ παράλληλα το ''ΦΩΣ'' δημοσιεύει κάποιες πληροφορίες που συνδέουν τον παίκτη με τον Παναθηναϊκό.Έσκασε η Βόμβα 

Η Δευτέρα 10 Ιουλίου του 1978 δεν ξημέρωσε καλά για τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Ήταν η μέρα, που ο λατρεμένος της εξέδρας, Γιώργος Δεληκάρης, κρέμασε την κόκκινη φανέλα και πρόβαρε την πράσινη. Η διοίκηση του Παναθηναϊκού κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το καθορισθέν ποσό, η διοίκηση του Ολυμπιακού δεν μπορούσε να κάνει τίποτε για να ακυρώσει τη μεταγραφή. Τότε, το ''ΦΩΣ'' έκανε λόγο για τέλος εποχής στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά το σημαντικό ήταν άλλο. Αυτό εδώ.Η δήλωση... συναισθηματισμού Ο Δεληκάρης, μοίρασε γραπτή δήλωση στους εκπροσώπους του Τύπου, με την οποία ενημέρωνε πως αν και είχε προτάσεις από διάφορες ομάδες, επέλεξε τον Παναθηναϊκό, λόγω του συναισθηματισμού του, την οποία δημοσίευσαν όλες οι εφημερίδες. 

Η επιστροφή του ως αντίπαλοςΟ αστικός... μύθος λέει ότι στο πρώτο του παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό κόντρα στον Ολυμπιακό είχε ζητήσει να μην παίξει. Έκατσε στον πάγκο για ένα ημίχρονο, μέχρι την στιγμή που ο προπονητής του τού είπε να αρχίσει ζέσταμα. Τότε ο Δεληκάρης αρνήθηκε και αποχώρησε από το γήπεδο. Σε ένα άλλο παιχνίδι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, πρεμιέρα πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός είχε τιμωρηθεί να παίξει στην Πάτρα. Τότε όλοι κρεμασμένοι στα κάγκελα αποδοκίμαζαν τον Κυράστα και τον Αποστολάκη, αλλά χειροκροτούσαν τον Δεληκαρη λέγοντας του: «Ρε Γιώργο στο λιμάνι ήσουν βασιλιάς και δω είσαι αναπληρωματικός του Λιβαθηκου και του Κατσιάκου», με τον Δεληκάρη να απαντά: «Τι ήθελα και έμπλεξα με τους μ@@@@!»

«Συγνώμη, φίλοι μου, αν σας πλήγωσα»

«Δεν θα ήμουν γνήσιος Ολυμπιακός αν μετά από τόσα χρόνια δεν σας ζητούσα μια συγνώμη». Κομπιάζει, δακρύζει, αλλά βρίσκει τη δύναμη να το πει. «Συγνώμη αν σας πλήγωσα». H συγνώμη του μύθου για τη μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, η συγνώμη του ανθρώπου που επέστρεψε «σπίτι» του. Aυτά ήταν τα λόγια του Γιώργου Δεληκάρη, σε μία από τις ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις του το 2005 στο red store, όπου αποθεώθηκε και υπέγραψε αυτόγραφα.

«Η μεταγραφή του αιώνα» (pics, vids)