MENU
ΑΝΑΛΥΣΗ LIVE LIVE
FORMULA 1
TV: Cosmotesports 5, ΕΡΤ 2
ΔΕΙΤΕ ΤΟ LIVE

Ήταν το grand prix του- όμως σχεδόν… ουδείς του έδωσε σημασία: ο Μαξ Φερστάπεν με μια εντυπωσιακή εκκίνηση- και μετά από μάχη με τους Φέτελ, Χάμιλτον- έφυγε μπροστά και πήρε μια πανεύκολη (την 3η στην καριέρα του) νίκη, με τους Βάλτερι Μπότας και Κίμι Ράικονεν να συμπληρώνουν το βάθρο.

Ωστόσο, τα φώτα έπεσαν στον Λιούις: ο Βρετανός πιλότος της Μερσέντες με την 9η θέση που πήρε κατέκτησε, δύο αγώνες πριν το τέλος της χρονιάς, τον φετινό τίτλο και 3ο τα τελευταία 4 χρόνια.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:

Σβήνουν τα κόκκινα φώτα και γίνεται… χαμός!

Με το που έσβησαν τα κόκκινα φώτα στην εκκίνηση, Φέτελ- Φερστάπεν- Χάμιλτον βρέθηκαν δίπλα- δίπλα, με τον Ολλανδό να «χτυπάει» τον Γερμανό της Φεράρι κι αυτός με το ρύγχος του να βρίσκει το πίσω δεξιά ελαστικό του Λιούις, ο οποίος είχε κλατάρισμα.

Φέτελ και Χάμιλτον αναγκάστηκαν να μπούνε στα πιτ για αεροτομή κι ελαστικά αντίστοιχα (μόλις στον 2ο γύρο), φόρεσαν την μαλακή γόμα κι ευελπιστούσαν πως θα τους έφτανε για να πάνε μέχρι τέλους.

Τους δύο πιλότους στον 4ο γύρο ακολούθησε ο Μάσα που μπήκε και αυτός στο μποξ του, για να περάσει και ο Ρικιάρντο από κει στον 6ο. Ο Αυστραλός, ωστόσο, για να εγκαταλείψει καθώς η Ρεντ Μπουλ του είχε θέμα με το τούρμπο της.

Όσο για το τι γινόταν μπροστά;

Κάποιος είχε βγάλει φτεράααα.

Οδήγηση στο Μαξ

Στον προηγούμενο αγώνα του… στέρησαν το βάθρο με μια ποινή μετά το τέλος του grand prix και μπήκε στο Μεξικό αποφασισμένος να κλείσει στόματα- και το έκανε: ο Φερστάπεν αφού «απαλλάχτηκε» από Φέτελ και Χάμιλτον, πάτησε το γκάζι μέχρι τέλους και άρχισε να κάνει τον έναν ταχύτερο γύρο μετά τον άλλον, ανεβάζοντας άμεσα τη διαφορά του από τον 2ο Μπότας πάνω από τα 6 δευτερόλεπτα!

Πίσω από τον Φινλανδό της Μερσέντες ήταν αυτός της Φεράρι (ο Κίμι), με τον Λανς Στρολ να εκμεταλλεύεται την «αναμπουμπούλα» και να ανεβαίνει στην 4η θέση.

Στην ουρά (ναι, στη ουρά!) του γκριντ ο Χάμιλτον αντιμετώπιζε εμφανές θέμα με το σετ ελαστικών που φορούσε και δέχτηκε γύρο από τον πρωτοπόρο Φερστάπεν, τη στιγμή που ο Φέτελ το πάλευε τίμια μεν, χωρίς ιδιαίτερο αντίκρισμα δε και είχε φτάσει 8ος.

Και ο αγώνας έμοιαζε- σ’ εκείνο το σημείο- αδιάφορος.

Μόνο που δε (θα) ήταν.

Follow your Hart(ley) εκτός αγώνα

Στον 32ο γύρο η Τόρο Ρόσο του Χάρτλεϊ είδε τον κινητήρα της να παραδίδει πνεύμα και να παίρνει φωτιά, με αποτέλεσμα να «μπει» στην πίστα εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας.

Αμέσως, σα να ’χε πέσει σύρμα, άπαντες έτρεξαν στα πιτ: Μαξ, Μπότας, Κίμι, Χάμιλτον, Φαντούρν, Αλόνσο- όλοι- με τον Φέτελ να μπαίνει τελευταίος και να επιλέγει την ulta soft σε μια προσπάθεια «απελπισίας» να κυνηγήσει ό,τι μπορεί.

Όταν ξεμπέρδεψαν με τις αλλαγές ελαστικών, ο Φερστάπεν ήταν και πάλι πρώτος, με Μπότας, Κίμι, Οκόν, Στρολ, Πέρεζ, Φέτελ, Μάγκνουνσεν, Αλόνσο και Μάσα ν’ ακολουθούν, τη στιγμή που ο Χάμιλτον συνέχιζε να βρίσκεται εκτός βαθμών.

Όχι ότι τον ένοιαζε και ιδιαίτερα, βέβαια…

Απίθανος Φερστάπεν, αλλά τα φώτα στον Χάμιλτον

Το τελευταίο κομμάτι του αγώνα δεν επεφύλασσε ιδιαίτερες συγκινήσεις: ο Φερστάπεν πετούσε μπροστά και είχε ανεβάσει τη διαφορά του από τον Μπότας στα 20 δευτερόλεπτα κοντά (!). «Μοιρολατρικά», λοιπόν, ο απίστευτα ταλαντούχος Ολλανδός έκανε βόλτα στο πάρκο και στο τέλος πανηγύρισε την 3η νίκη στην καριέρα του, αφήνοντας πίσω του τον πιλότο της Μερσέντες και με τον Ράικονεν να συμπληρώνει το βάθρο (το 90ο της καριέρας του).

Πίσω τους τερμάτισε ο μαχητής Φέτελ που είδε την τύχη να του γυρνάει για ακόμα μία φορά, όμως ουδέποτε το παράτησε και κατάφερε να σκαρφαλώσει 4ος, με τους Οκόν, Στρολ (πολύ καλά και πάλι ο μικρός της Γουίλιαμς…), Πέρεζ, Μάγκνουνσεν, Χάμιλτον και Αλόνσο (επιτέλους στους βαθμούς για τον Nano) να συμπληρώνουν την βαθμολογούμενη δεκάδα.

Το μέλλον, λοιπόν, υπό τη μορφή του Μαξ πήρε τη νίκη στο Μεξικό και έδειξε πως αργά ή γρήγορα θα είναι ο επόμενος παγκόσμιος πρωταθλητής.

Μέχρι να συμβεί αυτό, ωστόσο, το παρόν λέει άλλα: ο σπουδαίος Λιούις Χάμιλτον μετά το περσινό διάλειμμα επέστρεψε και πάλι στον θρόνο και έφτασε τα 4 παγκόσμια πρωταθλήματα στην καριέρα του, επικρατώντας εύκολα, εν τέλει, στη μάχη με τον Σεμπάστιαν Φέτελ.

Τον λατρεύεις ή τον μισείς, εδώ δεν χωράνε… οπαδικά: βγάζεις το καπέλο σου, χαμηλώνεις τα γόνατα και…

Και υποκλίνεσαι.

Βαθμολογία οδηγών

Χάμιλτον 333

Φέτελ 277

Μπότας 262

Ρικιάρντο 192

Ράικονεν 178

Φερστάπεν 148

Πέρεζ 92

Οκόν 83

Σάινθ 54

Στρολ 40

Μάσα 36

Χούλκενμπεργκ 34

Γκροζιάν 28

Μάγκνουσεν 19

Φαντόρν 13

Αλόνσο 11

Πάλμερ 8

Βερλάιν 5

Κβιάτ 4

Έρικσον 0

Τζιοβινάτσι 0

Βαθμολογία κατασκευαστών

Mercedes 595

Ferrari 455

Red Bull 340

Force India 175

Williams 76

Toro Rosso 53

Renault 48

Haas 47

McLaren 24

Sauber 5

Grand Prix Μεξικού: ο Μαξ Φερστάπεν πήρε τη νίκη