Αρχή με το… αριστερό
Στην αρχή ήταν ένας: ο Αλόνσο, που, γνωστό εδώ και μέρες, δε θα συμμετείχε στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν λόγω του γνωστού ατυχήματος στις χειμερινές δοκιμές της Βαρκελώνης. Φαίνεται, όμως, ότι έκανε ρεύμα: ο Βάλτερι Μπότας μετά τους πόνους που είχε στην πλάτη στα επίσημα δοκιμαστικά, εξετάστηκε από τους γιατρούς, οι οποίοι του άναψαν το κόκκινο φως- όχι αυτό της εκκίνησης, όμως, αλλά της μη συμμετοχής.
Οι Μέινορ δεν συμμετείχαν καν στα δοκιμαστικά, οπότε μοιραία έμειναν εκτός αγώνα, ενώ ο Κέβιν Μάγκνουνσεν απέδειξε περίτρανα πως οι ΜακΛάρεν- Χόντα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας και «έμεινε» στους γύρους προθέρμανσης, έχοντας για παρέα τον Ντάνιελ Κβίατ που είδε το κιβώτιό του να τον προδίδει και δεν πήρε καν θέση στη γραμμή εκκίνησης.
Έτσι, το γκριντ του Αυστραλιανού αγώνα περιελάμβανε μόλις 15 αυτοκίνητα.
Εν αρχή ην το αυτοκίνητο ασφαλείας
Όταν τα φώτα έσβησαν για τους λίγους και καλούς που παρατάχθηκαν πίσω από τη γραμμή εκκίνησης- τερματισμού, ο Χάμιλτον δε δυσκολεύτηκε να κρατήσει την πρωτοπορία, ενώ εξίσου εύκολα διατήρησε τη δεύτερη θέση και ο Νίκο Ρόζμπεργκ. Πίσω τους, όμως, έγινε ένας μικρός, τετράτροχος χαμός: ο Μαλντονάντο ακούμπησε την Σάουμπερ του Νασρ και πήγε να κάνει διατριβή στην επιφάνεια του πλησιέστερου τοίχου εγκαταλείποντας και δίνοντας, παράλληλα, την ευκαιρία στο νέο αυτοκίνητο ασφαλείας να κάνει ντεμπούτο από τον πρώτο, μόλις, γύρο του αγώνα.
Παρέα στον Μαλντονάντο, όσον αφορά στις εγκαταλείψεις, δεν άργησε να κάνει ο teammate του Ρομέιν Γκροζιάν, ο οποίος λόγω ενός τεχνικού προβλήματος αποσύρθηκε στο γκαράζ της Λότους μόλις στο δεύτερο γύρο, αφήνοντας 13 μονοθέσια εντός της πίστας να κυνηγάνε το όνειρο των βαθμών. Μέταλλο πρωταθλητών
Όταν το αυτοκίνητο ασφαλείας αποσύρθηκε στον 4ο γύρο, οι δύο Μερσέντες φρόντισαν να υπενθυμίσουν στους πάντες ποιος είναι το- απόλυτο, αναμφισβήτητο, τρομακτικά ανώτερο- αφεντικό, και βάλθηκαν ν’ απομακρύνουν την πίσω αεροτομή τους από την μπροστά του τρίτου Μάσα, που ακόμα και με το κράνος φορεμένο αισθανόταν την καυτή ανάσα του Σεμπάστιαν Φέτελ πίσω του, που έμοιαζε να πετάει φωτιές.
Ο Νασρ έκανε τους πάντες, σ’ εκείνο το σημείο, να τρίβουν τα μάτια τους καθώς είχε ανέβει στην πέμπτη θέση αποδεικνύοντας εμπράκτως πως η φετινή Σάουμπερ θα είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση από την περσινή, ενώ ο Κίμι μετά από μια μικρή επαφή που είχε στον πρώτο γύρο είχε πέσει στην 8η θέση. Ας αρχίσουν οι χοροί (των πιτ στοπ)
Στον 18ο γύρο ο Φιλανδός της Φεράρι αποφάσισε να μπει στα πιτ για να πάρει μία πρώτη, πικρή γεύση κακοδαιμονίας (έκανε 8.7 δευτερόλεπτα με πρόβλημα στον πίσω αριστερό τροχό), ενώ χωρίς προβλήματα μπήκαν και βγήκαν οι πρωτοπόροι Χάμιλτον, Ροζμπεργκ, Μάσα, Φέτελ, επιλέγοντας όλοι τη μέση γόμα, σε μια στρατηγική ενός πιτ στοπ.
Ο Γερμανός, 4 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Φεράρι, ανέβηκε στην 3η θέση, προσπερνώντας τον Μάσα μετά την έξοδό τους και πάλι στην πίστα.Ας αρχίσουν οι χοροί (των εγκαταλείψεων)
Ο εντυπωσιακός αγώνας του 17χρονου- ο νεότερος συμμετέχων σε αγώνα της Φόρμουλα 1- Μαξ Φερστάπεν τελείωσε άδοξα στον 35ο γύρο, έναν, μόλις, μετά το πιτ στοπ του.
Εντός της πίστας- και όχι στο χορτάρι που εγκατέλειψε ο νεαρός οδηγός της Τόρο Ρόσο- ο Ράικονεν άρχισε να βάφει με χρώμα λευκό τις ελπίδες των οπαδών της Φεράρι «γράφοντας» αλλεπάλληλους ταχύτερους γύρους και πλησιάζοντας από τα 12 δεύτερα στα 5 τον τέταρτο Μάσα, για να κάνει μία εντυπωσιακή αλλαγή και να προτιμήσει το μαύρο, εγκαταλείποντας έναν γύρο (στον 41ο) μετά τη δεύτερη στάση του στα πιτ, καθώς φάνηκε πως δεν κούμπωσε καλά ο ένας τροχός του, πράγμα που τον ανάγκασε σε πρόωρη συνταξιοδότηση από τον αγώνα. Βόλτα στο πάρκο (στο Albert Park)
Κάπου εκεί, μετά και την εγκατάλειψη του Ράικονεν, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο αν ο Ροζμπεργκ μπορεί ν’ απειλήσει τον Χάμιλτον για την πρώτη θέση του βάθρου.
Εν τέλει δεν μπόρεσε (σε κανένα σημείο του αγώνα), όμως αυτό που κατάφεραν να καταστήσουν και πάλι σαφές οι δύο Μερσέντες είναι πως για να τις φτάσουν τα υπόλοιπα μονοθέσια θα πρέπει να γυρίσει ο τροχός- για την ακρίβεια και οι τέσσερις τροχοί τους, και μάλιστα πολύ γρηγορότερα.
Με χαρακτηριστική άνεση, λοιπόν, έκαναν το 1-2, το πρώτο από τα πολλά που θ’ ακολουθήσουν, λογικά, μέσα στη χρονιά, ενώ ο Σεμπάστιαν Φέτελ μπόρεσε- εξίσου εύκολα- να παραμείνει στην τιμητικότατη 3η θέση για τη Φεράρι (δεδομένων των τελευταίων ετών της Σκουντερία).
Πίσω τους τερμάτισε ο Φελίπε Μάσα, σε μια μάλλον κακή επίδοση για τη Γουίλιαμς που ξεκίνησε με όνειρα για την κατάληψη της δεύτερης, από άποψη δυναμικότητας των μονοθέσιων, θέσης, ενώ εντυπωσιακός ήταν ο Νασρ με Σάουμπερ που κατάφερε να πλασαριστεί στην 5η θέση.
Πίσω τους Ρικιάρντο, Χούλκενμπεργκ, Έρικσον, Σάινθ Τζούνιορ, Πέρεζ συμπλήρωσαν τη βαθμολογούμενη δεκάδα. Όλοι μαζί και ο «ψωριάρης» χώρια: ο Τζένσον Μπάτον με ΜακΛάρεν ήταν ο μόνος ο οποίος δεν κατάφερε να βαθμολογηθεί, καθώς τερμάτισε 11ος και καταϊδρωμένος.
Υπενθυμίζεται πως τερμάτισαν 11, μόλις, μονοθέσια, πράγμα που κάνει την… επίδοση του Μπάτον ακόμα πιο εντυπωσιακή. Και τώρα, τι;
Και τώρα, ιδού τα πρώτα συμπεράσματα μετά την ολοκλήρωση του εναρκτήριου αγώνα: οι Μερσέντες θα κινηθούν και φέτος στο δικό τους, απλησίαστο κόσμο (ήταν τουλάχιστον 1 δεύτερο ταχύτερες από τους υπόλοιπους), τη στιγμή που η Φεράρι μοιάζει να μετατρέπεται και πάλι σιγά- σιγά σε Φοίνικα- από στάχτες που ήταν μέχρι και πέρυσι.
Η Γουίλιαμς έκανε ίσως ένα βήμα πίσω σε σχέση με πέρυσι καθώς δεν μπόρεσε να επιτεθεί στη Σκουντερία, όμως δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως δεν έτρεχε σήμερα ο Μπότας.
Ανέλπιστα καλές οι Σάουμπερ, ανέλπιστα κακή η Ρεντ Μπουλ που θύμισε γιαούρτι μηδενικών λιπαρών, εκπληκτικός ο Σάινθ (και ο Φερστάπεν όσο «αγωνίστηκε), στα ίδια με πέρυσι η Φορς Ίντια.
Όσο για τις ΜακΛάρεν; Ο πάτος του βαρελιού φαντάζει τούτη τη στιγμή ως το αγωνιστικό τους ταβάνι, καθώς τα προβλήματα αξιοπιστίας είναι τεράστια και οι φαν της θα πρέπει μάλλον να κάνουν υπομονή μέχρι τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα, όπου και πιθανότατα θα δουν σημαντική βελτίωση.
Ακόμα και η επιστροφή του Αλόνσο στο επόμενο grand prix φαντάζει ως μία θολή αχτίδα αισιοδοξίας. Αναλυτικά τα αποτελέσματα
1. Λ. Χάμιλτον (Mercedes) 1:31:54.067
2. Ν. Ρόσμπεργκ (Mercedes) +1.3
3. Σ. Φέτελ (Ferrari) +34.5
4. Φ. Μάσα (Williams) +38.1
5. Φ. Νασρ (Sauber) +95.1
6. Ν. Ρικιάρντο (Red Bull) +1 γύρο
7. Ν. Χούλκενμπεργκ (Force India) +1 γύρο
8. Μ. Έρικσον (Sauber) +1 γύρο
9. Κ. Σάινθ (Toro Rosso) +1 γύρο
10. Σ. Πέρεζ (Force India) +1 γύρο
11. Τ. Μπάτον (McLaren) +2 γύροι
Εγκατέλειψαν:
Κ. Ραϊκόνεν (Ferrari) 42ο γύρο
Μ. Φερστάπεν (Toro Rosso) 34ο γύρο
Ρ. Γκροζάν (Lotus) 1ο γύρο
Π. Μαλντονάντο (Lotus) 1ο γύρο
Δεν ξεκίνησαν:
Ν. Κβίατ (Red Bull)
Κ. Μάγκνουσεν (McLaren)
Βαθμολογία οδηγών
Λ. Χάμιλτον 25
Ν. Ρόσμπεργκ 18
Σ. Φέτελ 15
Φ. Μάσα 12
Φ. Νασρ 10
Ν. Ρικιάρντο 8
Ν. Χούλκενμπεργκ 6
Μ. Έρικσον 4
Κ Σάινθ Τζούνιορ 2
Σ. Πέρεζ 1
Βαθμολογία κατασκευαστών
Mercedes 43
Ferrari 15
Sauber 14
Williams 12
Red Bull Racing
Force India 7
Toro Rosso 2
McLaren 0
Lotus 0
Marussia 0
- Likes0
- Dislikes0