MENU

Όλα λένε πως ξεκινούν από τη βάση, όταν ξεκινάς να χτίσεις ένα κτίριο ξεκινάς κι εκεί από τα θεμέλια. Όταν θέλει να... χτίσεις μια ομάδα για τίτλους ξεκινάς από τον τερματοφύλακα.

Αυτό έκανε και ο φετινός Ολυμπιακός και δικαιώθηκε στο φινάλε κατακτώντας το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του ως Ολυμπιακός / Όμιλος Ξυνή με τον τερματοφύλακα του, Κώστα Τσιλιμπάρη να είναι ο MVP (μαζί με τον Τζήρα), αφού έπιασε το σχεδόν 50% των σουτ της ΑΕΚ στον 5ο τελικό και καθοριστικό τελικό.

Όλα ξεκίνησαν στο δημοτικό...

Ο «Τσίλι», όπως τον φωνάζουν οι φίλοι και οι συμπαίκτες του, γεννήθηκε πριν 39 χρόνια στην Κέρκυρα. Είδε το πρώτο φως του ήλιου στις 31 Ιουλίου 1979 στο νησί του και έκανε τα πρώτα βήματα της καριέρας του το 1985 στο Φαίακα.

Όλα ξεκίνησαν σε ηλικία 6 ετών, από το δημοτικό σχολείο, εκεί τον είδε ο Νίκος Πέρρος να αγωνίζεται σε τουρνουά και τον ενέταξε στο δυναμικό του Φαίακα για να του μάθει τα μυστικά του αθλήματος.

Ο 39χρονος Κερκυραίος, όταν ενηλικιώθηκε έγινε επαγγελματίας παίκτης του χάντμπολ υπογράφοντας το πρώτο του συμβόλαιο το 1997 στον ΑΣΕ Δούκα και στην πρώτη του χρονιά σήκωσε το νταμπλ, ενώ μέχρι να αποχωρήσει και να φορέσει τη φανέλα του Αθηναϊκού κατέκησε ένα ακόμα Κύπελλο και ένα πρωτάθλημα. Με την ομάδα του Βύρωνα έβαλε στην τροπαιοθήκη του ένα ακόμα νταμπλ (2005).

Η Ελλάδα ήταν πολύ μικρή για να κρατήσει το σπουδαίο ταλέντο του και από το 2006 ξεκίνησε η καριέρα του στο εξωτερικό με πρώτο σταθμό την ισπανική Algeciras με την οποία όμως δεν σήκωσε κούπα, ενώ ακολούθησε για μια σεζόν (2008-09) η γερμανική Stralsund.

Για μια τριετία, από το 2009 ως το 2012, τίμησε την φανέλα της ιταλικής Conversano και πήρε άλλους 7 τίτλους. Δύο σερί νταμπλ (2010, 2011), ένα Handball Trophy και δυο Σούπερ Καπ Ιταλίας. Από την γειτονική Ιταλία ήρθε ακόμα πιο κοντά στην πατρίδα και συγκεκριμένα την Κύπρο. Την χρονιά 2012-13 αγωνίστηκε με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και κατέκτησε το τρίτο σερί του νταμπλ και την Ασπίδα. Τυχαίο; Δεν νομίζω...

«Αφιερωμένο το Κύπελλο στον πατέρα μου που ήταν ΑΕΚ»

Η ώρα του επαναπατρισμού έφτασε για χάρη της ΑΕΚ. Με τον δικέφαλο αετό στο στήθος κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος το 2014 όντας ο MVP και αφιέρωσε το τρόπαιο στον πατέρα του:

«Εκτός από τον κόσμο της ΑΕΚ, θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το κύπελλο και στον πατέρα μου, που δεν είναι πια στην ζωή. Ήταν ΑΕΚτζής και από εκεί ψηλά θα είναι περήφανος να με βλέπει να σηκώνω το κύπελλο με την φανέλα της ΑΕΚ», είπε πριν τέσσερα χρόνια.

Μετά την ΑΕΚ επέστρεψε στην Ιταλία για ένα χρόνο για χάρη της Μπολτσάνο για να κατακτήσει ένα ακόμα νταμπλ (2015), ενώ την επόμενη χρονιά ο Φίλιππος Βέροιας ήταν ο επόμενος σταθμός του. Η συνήθεια που έγινε λατρεία (τα νταμπλ) δεν σταμάτησε ούτε στη Βέροια και πρόσθεσε στο παλμαρέ του ένα ακόμα Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδας.

Νταμπλ στον Φίλιππο έπειτα από 13 χρόνια...

Ο Κώστας Τσιλιμπάρης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στη σεζόν για τον Φίλιππο Βέροιας, ο οποίος πήρε πρωτάθλημα έπειτα από 13 χρόνια. Ο «Τσίλι» είχε επιστρέψει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο από την Ιταλική Μπολτσάνο και μέσα σε πέντε μήνες κατέκτησε το νταμπλ και αναδείχθηκε MVP και στις δυο διοργανώσεις.

Από τον Φίλιππο Βέροιας μεταπήδησε στην ομάδα του ΙΕΚ Ξυνή και το 2017 πήρε ακόμα ένα Πρωτάθλημα Ελλάδας, ενώ φέτος που ο Ολυμπιακός εξαγόρασε την πρωταθλήτρια ομάδα του χάντμπολ ο 39χρονος γκολκίπερ συνέχισε την καριέρα του στα ερυθρόλευκα. Αποτέλεσμα; Ενα ακόμα νταμπλ με αυτόν μεγάλο πρωταγωνιστή.

24 τίτλοι με 9 διαφορετικές ομάδες!

Ούτε ο ίδιος ο Κώστας Τσιλιμπάρης δε πίστευε πως ένα σχολικό άθλημα θα του άλλαζε τη ζωή και θα τον έκανε Μίδα και θα τον έφτανε στην κορυφή του ελληνικού χάντμπολ με ένα εντυπωσιακό ρεκόρ! 24 τίτλοι με 9 διαφορετικές ομάδες! Ασύλληπτο...!

Μάλιστα, ο Κερκυραίος πορτιέρο στον 5ο τελικό με την ΑΕΚ γνώρισε την αποθέωση από τον κόσμο του Ολυμπιακού που φώναζε το όνομα του και μετά το τέλος του ματς δήλωσε:

«Εχω 20 πρωταθλήματα, με πόσες διαφορετικές ομάδες που ούτε εγώ θυμάμαι. Δεν στέκομαι στα συνθήματα του κόσμου του Ολυμπιακού. Ολυμπιακός δεν ήμουν, αλλά έγινα. Η δυσκολία του αθλητή είναι να ξεκινήσει και να τελειώσει την καριέρα του σε μια ομάδα. Ονειρευόμουν να αγωνιστώ στον Ολυμπιακό. Θα τιμάω τη φανέλα του», είπε ο νταμπλούχος Ελλάδας και MVP του πρωταθλήματος.

Ο Κώστας Τσιλιμπάρης τίμησε 130 φορές και το εθνόσημο, πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004...

Οι τίτλοι του Κώστα Τσιλιμπάρη

1998 Νταμπλ με ΑΣΕ Δούκα

1999 Κύπελλο με ΑΣΕ Δούκα

2001 Πρωτάθλημα με ΑΣΕ Δούκα

2005 Νταμπλ Αθηναϊκός

2010 Νταμπλ, Handball Trophy και Σούπερ Καπ με Κονβερσάνο

2011 Νταμπλ με Κονβερσάνο

2012 Σούπερ Καπ με Κονβερσάνο

2013 Νταμπλ και Ασπίδα με Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

2014 Κύπελλο με ΑΕΚ

2015 Νταμπλ με Μπολτσάνο

2016 Νταμπλ με Φίλιππο Βέροιας

2017 Πρωτάθλημα με ΙΕΚ Ξυνή

2018 Πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό

2018 Κύπελλο με τον Ολυμπιακό

Κώστας Τσιλιμπάρης: Ο Μίδας του χάντμπολ που έγινε Ολυμπιακός!