MENU
Χρόνος ανάγνωσης 5’

Από τις Βερούλη - Σακοράφα στις Στεφανίδη - Κυριακοπούλου

0

Το 1982 το Ολυμπιακό Στάδιο άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχτεί το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου μαζί και την πρώτη μεγάλη μάχη Ελληνίδων αθλητριών. Η Σοφία Σακοράφα και η Άννα Βερούλη συνέθεσαν το πρώτο ελληνικό «δίπολο» στο αγώνισμα του ακοντισμού.

Εκείνη την εποχή η Σακοράφα, πρόβαλλε ως το απόλυτο φαβορί αλλά η Βερούλη με βολή στα 70.02 που σήμαινε και νέο πανελλήνιο ρεκόρ πήρε τελικά το χρυσό μετάλλιο. Η Σακοράφα πήρε τελικά το χάλκινο μετάλλιο με βολή τα 67.04 μέτρα με την Ανατολικογερμανή Άντγιε Κέμπε να μπαίνει ανάμεσα τους και να κατακτά το ασημένιο.

Η νυν Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την ηχηρή απάντησή της 17 μέρες αργότερα όταν στα «Βενιζέλεια» με βολή στα 74.20 μέτρα σημείωσε νέο Παγκόσμιο ρεκόρ, που καταρρίφθηκε στις 13 Ιουνίου 1983 από την Φινλανδή Τίνα Λίλακ. Δε χρειάζεται να αναφέρουμε ότι η επίδοση αυτή ήταν και νέο πανελλήνιο ρεκόρ που παρέμεινε στα χέρια της Σακοράφα μέχρι την αλλαγή των ακοντίων.

Το 1983 η Βερούλη κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στπ πρώτο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε στο Ελσίνκι, ενώ ένα χρόνο αργότερα στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες ακυρώθηκε για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Συνολικά η αθλήτρια από την Καβάλα στην καριέρα της κατέκτησε δύο χρυσά σε Μεσογειακούς Αγώνες (1983 Καζαμπλάνκα, 1991 Αθήνα), ένα ασημένιο στην ίδια διοργάνωση (1987 Λατάκεια), τρία χρυσά και ένα ασημένιο σε βαλκανικούς αγώνες, καθώς και 7 χρυσά σε πανελλήνια πρωταθλήματα ενώ η Σακοράφα είχε ένα χρυσό σε Μεσογειακούς αγώνες (1979 Σπλιτ) κι ένα χάλκινο στην ίδια διοργάνωση (1987 Λατάκεια).

Ξεκινώντας με τον ίδιο προπονητή, τον Κώστα Σπανίδη, η Αναστασία Κελεσίδου και η Κατερίνα Βόγγολη είχαν μια παράλληλη πορεία γεμάτη επιτυχίες. Αργότερα ο προπονητής τους συνέχισε μόνο με την Κελεσίδου και η Βόγγολη προπονούταν με τον Μιχάλη Ζησόπουλο.

Η Βόγγολη ήρθε πρώτη στο προσκήνιο κατακτώντας το πανελλήνο πρωτάθλημα του 1989 και του 1990 με την Κελεσίδου να κυριαρχεί στην συνέχεια με χρυσά από το 1994 μέρι το 1997. Μάλιστα το 1994 σημειώθηκαν από τις δύο αθλήτριες απανωτά πανελλήνια ρεκόρ με την Κελεσίδου να ρίχνει βολή στα 60.50 μέτρα.

Δέκα μέρες μετά η αθλήτρια από την Λάρισα σημείωσε 62.32 και έκανε το ρεκόρ δικό της ενώ πήρε τα πρωτεία και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του 1998, με την Κελεσίδου να παίρνει το χρυσό το 1999, 2000 και 2002. Οι «κόντρα» τους όμως δεν επικεντρώθηκε μόνο εντός των συνόρων. Η Βόγγολη πήρε το ασημένιο μετάλλιο στους Μεσογειακούς του 1993 αλλά και την πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό του 1995.

Η Κελεσίδου είχε απαντήσει με την πρωτειά στους Μεσογειακούς του 1997 και με τη δεύτερη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σεβίλλης το 1999 (66.05μ.). Οι μεγαλύτερές τους στιγμές πάντως ήρθαν την δεκαετία του 2000 με την Κελεσίδου να κατακτά την δεύτερη θέση στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000 (65.71μ.), την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο του του 2001 (65.50μ.), ενώ η Βόγγολη πήρε το ασημένιο στο παγκόσμιο κύπελλο του 2002 με επίδοση 61.77 μέτρα. Αμφότερες ήταν στα βάθρο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που έγινε την ίδια χρονιά στο Μόναχο με την Βόγγολη στο πρώτο σκαλί και την Κελεσίδου στο τρίτο.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας ήταν η τελευταία τους παράσταση. Εκεί, η Κελεσίδου έστειλε τον δίσκο στα 66.68 μέτρα και πήρε το δεύτερο ασημένιο μετάλλιό της μετά από εκείνο του 2000 στο Σίδνεϊ. Την ίδια ώρα η Βόγγολη έμενε στην 8η θέση, καθώς λύγιζε από το άγχος (62.37μ.). Αμφότερες ολοκλήρωσαν την καριέρα τους εκείνη την χρονιά.

Με κοινή καταγωγή από τον Βόλο οι Όλγα Βασδέκη και Βούλα Τσιαμήτα κυριάρχησαν στο τριπλούν γυναικών. Όντας μεγαλύτερη κατά πέντε χρόνια η Βασδέκη μπήκε πιο νωρίς στον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό, αφήνοντας το στίγμα της από το 1993.

Τότε, στα 20 χρόνια της, η αθλήτρια κατέκτησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα με επίδοση 13.32 μέτρα. Οι πρώτες διεθνείς επιτυχίες ωστόσο άρχισαν να έρχονται το 1996 με την τρίτη θέση στο ευρωπαϊκό κλειστού στίβου και την πέμπτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Μέχρι το 1998, η Βασδέκη έπαιζε ουσιαστικά μόνη της, με κορυφαία στιγμή την πρώτη θέση στο παγκόσμιο κύπελλο εκείνης της χρονιάς με 14.64 μέτρα που συνιστούσε και πανελλήνιο ρεκόρ. Τότε άρχισε να την αμφισβητεί ευθέως η Τσιαμήτα.

Οι δύο αθλήτριες είχαν τον ίδιο προπονητή, τον Γιώργο Πομάσκι και ανταγωνισμός τους κορυφώθηκε το 1999. Η Τσιαμήτα κατέκτησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα και το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σεβίλλης, με άλμα στα 14.88 μέτρα ενώ στον προκριματικό είχε σημειώσει το ρεκόρ του αγωνίσματος με 15.09 μέτρα. Στο βάθρο ανέβηκε και η Βασδέκη με επίδοση 14.61 μέτρα

Οι απανωτοί τραυματισμοί της Τσιαμήτα δεν της επέτρεψαν να παραμένει στο ίδιο επίπεδο και αποσύρθηκε με την Βασδέκη να βαδίζει ουσιαστικά μόνη, μέχρι να εμφανιστεί στο προσκήνιο η Πηγή Δεβετζή.

Το «δίπολο» αυτό δεν ήταν τόσο λαμπερό όσο τα υπόλοιπα ωστόσο βρέθηκε στο βάθρο μεγάλη διοργάνωσης. Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Μαδρίτης, η Γωγώ Κοκλώνη και η Μαρία Καρασταμάτη κατέκτησαν το αργυρό και το χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα στην μοναδική φορά που βρέθηκαν οι δυο τους αντιμέτωπες σε διεθνή διοργάνωση.

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο το ζευγάρι της Κατερίνας Στεφανίδη με την Νικόλ Κυριακοπούλου. Η πρώτη χρυσή Ολυμπιονίκης και απόλυτη κυρίαρχος στο άλμα επί κοντώ τα τελευταία χρόνια. Η Κυριακοπούλου χάλκινη πρωταθλήτρια κόσμου στο παγκόσμιο του 2015 κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ προτού το πάρει η Στεφανίδη με την επίδοσή της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου το 2017.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο η Στεφανίδη ήταν το φαβορί και όλοι περίμεναν τον ανταγωνισμό της με την Κυριακοπούλου. Ένας τραυματισμός όμως δεν επέτρεψε στην Νικόλ να αγωνιστεί. Την ίδια χρονιά η σπουδαία αθλήτρια αποφάσισε να βάλει μια άνω τελεία στην καριέρα της για να γίνει μητέρα. Επιστρέφει όμως πιο δυνατή από ποτέ κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό του Βερολίνου.

Η ασύλληπτη επιτυχία της Κατερίνας Στεφανίδη και της Νικόλ Κυριακοπούλου ήταν το πρώτο 1-2 στην ιστορία του ελληνικού στίβου. Ο κλασικός αθλητισμός έχει να επιδείξει σπουδαίες επιτυχίες όχι μόνο 1-2 σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Από τις Βερούλη - Σακοράφα στις Στεφανίδη - Κυριακοπούλου