MENU

Πρώτος κύκλος…

Πράσινο: Χρώμα που συμβολίζει την ενέργεια, τη ζωή, την ελπίδα, τη χαρά, την ευημερία. Το πρώτο χρώμα στη ζωή της Παρασκευής Παπαχρήστου που γεννήθηκε στις 17 Απριλίου του 1989 και μεγάλωσε στο φτωχικό Μενίδι. Ο αθλητισμός ήταν από νεαρή ηλικία ένα από τα ταλέντα της και ένας τρόπος για να εκτονώνει την ενέργειά της και να αφήνει λίγο σε… ησυχία τους γονείς της. «Ξεκίνησα εννέα ετών με ρυθμική, αλλά μετά από δύο χρόνια ξεκίνησα τον στίβο», διηγείται και με ένα αμήχανο χαμόγελο από εκείνα που έχουν οι ενήλικες αντιλαμβανόμενοι τις παιδικές τους αταξίες προσθέτει: «Δεν ήταν αρκετά έντονη δραστηριότητα για μένα».

Η αφορμή δόθηκε σε σχολικούς αγώνες, στους οποίους η κατά κόσμος Βούλα θα έχει επιτυχία και θα αποφασίσει ότι είναι ένα άθλημα που της ταιριάζει περισσότερο. Οι γονείς της, άκρως ενθαρρυντικοί σε κάθε της βήμα, αποφασίσουν να την ωθήσουν να ασχοληθεί με τον κλασικό αθλητισμό και ο Θέμης Μαστέλλος είναι ο πρώτος της προπονητής και εκείνος που θα τη συμβουλέψει να κάνει… μεταπτυχιακό στο τριπλούν. Μόνο που πρώτα θα έπρεπε να είναι το σώμα της έτοιμο για να αντέξει την επιβάρυνση που έχει το εν λόγω άθλημα. Έτσι, η Βούλα Παπαχρήστου έκανε παράλληλα και τα δύο αθλήματα μέχρι και το 2011, ενώ οι επιτυχίες είχαν αρχίσει να έρχονται από το 2008.

Τρίτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτού στίβου νέων, χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς της Πεσκάρα, χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών και ένα εκπληκτικό άλμα το 2011 στα Χανιά. 14,72 που της έδινε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα πίσω από της Πηγής Δεβετζή και της Βούλας Τσιαμήτα, την οποία και θαυμάζει. «Νομίζω ότι είμαι πιο κοντά στο δικό της στυλ. Είμαι κοντά στον τρόπο που πηδούσε. Και η Δεβετζή όμως είναι μεγάλη αθλήτρια».

Δεύτερος κύκλος…

Κίτρινο: Χρώμα που συμβολίζει τη σοφία, την κατανόηση, την πρόοδο, την επικοινωνία, αλλά και χρώμα του τυφλώνει. Για την Βούλα Παπαχρήστου το κίτρινο συνδέθηκε πρώτα απ’ όλα με την ΑΕΚ! «ΑΕΚ μια ζωή, όλη η οικογένειά μου είναι ΑΕΚ», ξεκαθαρίζει η αθλήτρια της Ένωσης που ήταν μια όαση σε ένα κακό Σαββατοκύριακο. Ήττα στο φινάλε από τον Παναιτωλικό, ήττα στο τέλος στο Ρέθυμνο κι ευτυχώς μόνο εκείνη τη… γλίτωσε στο άλμα της Αμερικανίδας στην εκπνοή του Παγκοσμίου κλειστού στίβου. Το ένα εκατοστό ήταν υπέρ της και το χάλκινο μετάλλιο δεν έφυγε από τα χέρια της!

Κάπως έτσι έμοιαζε και η καριέρα της. Το ταλέντο της ήταν δεδομένο. Η αθλητική της ικανότητα επίσης και ο πολύς Γιώργος Πομάσκι δεν άργησε να ασχοληθεί μαζί της. Με τον προπονητή του ΣΕΓΑΣ άλλαξε πολλά στον τρόπο που δούλευε και από το 2007 όταν και ενηλικιώθηκε αποφάσισε ότι ο στίβος θα ήταν ο δρόμος που θα ακολουθούσε επαγγελματικά στη ζωή της. «Τότε δεν μπορούσα να ξέρω αν ήταν μια σωστή επιλογή ή όχι, αν ήταν μια επιλογή που θα μου παρείχε συνθήκες διαβίωσης», εκμυστηρεύεται, ωστόσο το μικρόβιο δεν έπαιρνε αντιβίωση.

Η Βούλα ήταν όλο και καλύτερη, όμως δίπλα στο μικρόβιο του τριπλούν υπήρχε και το μικρόβιο του φαγητού. «Υπήρχε μια εποχή, η χειρότερη μέχρι τώρα στην καριέρα μου, το 2010 όπου πήρα ξαφνικά κιλά, δεν είχα όρεξη για τίποτα, όλα μου έφταιγαν. Πιστεύω ότι ήταν θέμα ψυχολογίας. Μια μέρα ο Πομάσκι μου είπε: «Φύγε, πήγαινε διακοπές, κάνε ό,τι νομίζεις κι αν θέλεις να συνεχίσεις έλα τον Σεπτέμβρη να με βρεις». Αυτά τα λόγια ξύπνησαν μέσα μου ένα τρομερό πείσμα και αποφάσισα να επιστρέψω και να συνεχίσω».

Τα 61 κιλά έγιναν 52, η Παπαχρήστου το ίδιο υπερκινητικό άτομο που δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια και που είχε περίσσια ενέργεια σε κάθε προπόνηση. Το άτομο που προπονείται τόσο σκληρά και συγκεντρωμένα που λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή της σε ένα τραγικό ατύχημα τον Νοέμβριο του 2011 όταν συγκρούστηκε μετωπικά στον στίβο με τον Δημήτρη Χήνη. Η γλώσσα της γύρισε και οι προπονητές που ήταν στο γήπεδο κατόρθωσαν με την τρίτη προσπάθεια κι ένα κλικ πριν την έσχατη επιλογή του να της σπάσουν τα δόντια, να ανοίξουν το στόμα της και να τη σώσουν. Η Βούλα, όπως και ο συναθλητής της, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και σύντομα ήταν υγιείς για να επιστρέψουν στις προπονήσεις.

Τρίτος κύκλος…

Μαύρο: Αξιοπρέπεια, σοβαρότητα, κύρος, αλλά και αρνητική διάθεση, μυστικοπάθεια, πένθος. Η μαύρη περίοδος της Βούλας Παπαχρήστου ξεκίνησε με δύο σύγχρονες ελληνικές λέξεις: Tweet ή retweet! Ο κόσμος την έμαθε λίγες μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. «Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου, θα τρώνε σπιτικό φαγητό», γράφει και σοκάρει τον κόσμο, σε μια έτσι κι αλλιώς περίεργη, πολιτική εποχή για την Ελλάδα. Οι αντιδράσεις είναι άμεσες και ακραίες.

Η ίδια μοιάζει αρχικά να τα έχει χάσει, δικαιολογείται πως «το είδα από έναν φίλο, το ένα copy paste στον λογαριασμό μου και αυτό ήταν… Δεν είμαι ρατσίστρια» και αργότερα επισήμως δηλώνει: «Δεν είχα καμμιά πρόθεση να μειώσω κανέναν, σέβομαι όλους τους ανθρώπους και όλες τις φυλές. Δεν έχω καμμιά σχέση με την πολιτική. Εγώ ασχολούμαι μόνο με τους αγώνες». Η κοινή γνώμη διχάζεται, οι συναθλητές της το ίδιο όμως εκείνο που μετράει είναι η απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Η Βούλα Παπαχρήστου κόβεται από την αποστολή που θα ταξιδέψει στο Λονδίνο και το όνειρο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες γκρεμίζεται.

Την ίδια εποχή μοιάζουν να γκρεμίζονται πολλά γύρω της. Για σχεδόν ένα χρόνο χάνονται τα ίχνη της και μέσα από σενάρια που άλλοτε την ήθελαν να πολιτεύεται με τη «Χρυσή Αυγή» και να είναι υποψήφια δήμαρχος Μενιδίου και άλλοτε να αναλαμβάνει γυμνάστρια στα καλοκαιρινά καμπ του κόμματος, σκιαγραφείται ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ. Η αρχαία ρήση «μηδένι δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις» που υπάρχει πλέον αριστερά του στήθους της μοιάζει περισσότερο να συντηρεί το νέο προφίλ της, στο οποίο υπάρχουν στιχομυθίες με τον Ηλία Κασιδιάρη, φωτογραφίες με όπλα και εθνικιστικά τεκμήρια.

Τέταρτος κύκλος…

Κόκκινο: Το χρώμα που συμβολίζει τη δράση, τη σεξουαλικότητα, τον κίνδυνο, τη φιλοδοξία, τον πειρασμό, την αμαρτία, τη ντροπή, την επανάσταση. Στην περίπτωση της Βούλας Παπαχρήστου, το χρώμα έμοιαζε περισσότερο με ροζ! Η αθλήτρια της ΑΕΚ ξαφνικά δεν απασχολούσε κανέναν για τις επιδόσεις της, αλλά για την προσωπική της ζωή και υπέστη τον μαρτυρικό εξευτελισμό των μίντια. Χώρισε με τον Λευτέρη Χαχαμίδη, του οποίου την πρόταση γάμου είχε αποδεχτεί επί σκηνής Νίκου Βέρτη και φρόντισε τόσο η ίδια, όσο και ο πρώην της να διασύρουν τους εαυτούς τους.

«Υπήρξε πέρυσι μια πρόταση γάμου από τον συγκεκριμένο άνθρωπο την οποία είχα απορρίψει. Δεν είχα δηλώσει ποτέ ότι θα τον παντρευτώ. Αν και εκείνη την ώρα που μου την έκανε, είχα πει όντως ναι. Δεν θα μπορούσα να πω όχι μπροστά σε τόσο πλήθος κόσμου», δήλωνε η Παπαχρήστου και ο πρωταθλητής του kick boxing έδινε συνεντεύξεις μιλώντας για παράλληλη σχέση – πριν χωρίσουν – της Βούλας με τον Ηλία Κασιδιάρη. Οι δυο τους φαίνεται ότι πράγματι υπήρξαν ζευγάρι για περίπου ένα χρόνο, με τη Βούλα να τον υπερασπίζεται δημοσίως για το χαστούκι στη Λιάνα Κανέλλη («δεν ενοχλήθηκα για το λόγο ότι όλοι είδαμε ότι δεν το ξεκίνησε πρώτος») και παράλληλα να εξαφανίζεται από τους στίβους.

«Εδώ και δυο μήνες έχω χάσει εντελώς τα ίχνη της . Ούτε τηλεφωνικά δεν έχω μιλήσει μαζί της και πραγματικά δεν ξέρω που βρίσκεται και τι κάνει. Δυστυχώς κάναμε την μέγιστη προσπάθεια αλλά όλα έχουν και τα όριά τους . Έχω κι εγώ τις ευθύνες μου, αλλά και η ίδια είναι μεγάλη κοπέλα», δηλώνει τον Μάρτιο του 2013 ο Γιώργος Πομάσκι που προσθέτει πως μάλλον η συνεργασία τους έχει τελειώσει. Δύο μήνες μετά, η Βούλα Παπαχρήστου κατεβαίνει – και πάλι με περιττά κιλά – στο gala Φιλοθέης όπου εμφανίζεται αμετανόητη για το tweet που της είχε στερήσει τόσο πολλά από την καριέρα της. Προπονητής της είναι ο Θανάσης Σιούντρης, ο οποίος είχε στο παρελθόν υπό την επίβλεψή του και τη Χρυσοπηγή Δεβετζή.

Μερικές μέρες μετά το gala, από τον Ιούνιο του 2013, ο Ηλίας Κασιδιάρης εμφανίζεται να έχει νέα συνοδό μια πρώην εστεμμένη και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, η Βούλα Παπαχρήστου, επιστρέφει στον Γιώργο Πομάσκι. Παράλληλα, ερωτεύεται τον μετέπειτα σύζυγο και πατέρα του παιδιού της Λάζαρο Χαριτωνίδη και το ροζ φεύγει για πάντα από τη ζωή της. Μαζί με το μαύρο!

Πέμπτος κύκλος…

Μπλε: Χρώμα που συμβολίζει την ηρεμία, τη γλυκύτητα, την καθαρή σκέψη, τη λογική. Σε μια λέξη, τη μητρότητα! Η Κωνσταντίνα-Αθανασία έρχεται στον κόσμο στις 4 Νοεμβρίου του 2014, γεγονός που είχε προαναγγείλει με τον τρόπο της η Βούλα Παπαχρήστου μερικούς μήνες πριν, όταν όλοι μιλούσαν για δεύτερη αποχώρησή της από την ενεργό δράση. «Επειδή δεν μου αρέσουν οι ανακρίβειες σχετικά με το πρόσωπό μου και την αθλητική μου σταδιοδρομία, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως δεν αποχωρώ από την ενεργό δράση. Απλώς θα απέχω για κάποιο διάστημα από τους αγώνες για προσωπικούς λόγους οι οποίοι χρήζουν απεριόριστου σεβασμού!».

Αμέσως μόλις της το επιτρέπουν οι γιατροί και η… κόρη της, η Βούλα επιστρέφει στους αγωνιστικούς χώρους. Προπονείται και πάλι με τον Γιώργο Πομάσκι και είναι αποφασισμένη να βρει τις επιδόσεις που είχε μέχρι και το καλοκαίρι του 2012. Τον Ιούνιο του 2015 θα κάνει άλμα στα 14μ.20 στα «Βενιζέλεια» και θα αρχίσει να σκέφτεται ότι ήρθε η ώρα των πέντε κύκλων της. Εκείνων που θα την οδηγήσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Οι πέντε κύκλοι της Παπαχρήστου!