MENU

Πρόκειται για συνεργασία που δείχνει το επαγγελματικό επίπεδο στο οποίο κινείται το τμήματα πυγμαχίας του Παναθηναϊκού. Ο Γιάννης Φιλιππάτος ήταν αρχίατρος της Ελληνικής ομοσπονδίας πυγμαχίας και τα τελευταία πέντε χρόνια είναι στην παγκόσμια ομοσπονδία όπου και πρόσφατα ορίστηκε πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής.

Η ανακοίνωση του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού αναφέρει:

«Μπορεί ο Παναθηναϊκός Α.Ο. να μην κατέκτησε το φετινό Πρωτάθλημα Elite, στο τμήμα Πυγμαχίας όμως του Συλλόγου, η δουλειά για το Δεκέμβριο του 2018 έχει ήδη αρχίσει. Το ΠΑΟ Boxing Club λειτουργεί τα τελευταία χρόνια υπό τις οδηγίες του Γιάννη Αϊδινιώτη με τον πλέον επαγγελματικό τρόπο, τόσο σε οργανωτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο στελέχωσης και πλέον ακολουθεί τα στάνταρντς της Παγκόσμιας Πυγμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό ο Παναθηναϊκός Α.Ο. και το τμήμα Πυγμαχίας ανακοινώνουν την έναρξη της συνεργασίας με τον ιατρό και Πρόεδρο της Ιατρικής Επιτροπής της ΑΙΒΑ, Ιωάννη Φιλιππάτο, που θα αποτελέσει στο εξής τον επίσημο γιατρό της ομάδας Πυγμαχίας του Τριφυλλιού και θα παρακολουθεί τη δραστηριότητα των όλων αθλητών του.

Ο Γιάννης Φιλιππάτος είναι γενικός χειρούργος, μαιευτήρας χειρούργος γυναικολόγος με δύο χρόνια εξειδίκευση αθλητριατρικής στη Νυρεμβέργη και εργάζεται στο μαιευτήριο ΡΕΑ όπου ιδιωτεύει και είναι μέτοχος, ενώ έχει θητεύσει για χρόνια στο Έλενα και το Μητέρα. Έχει διατελέσει γιατρός του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (AIBA) με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, ιατρός της APB (ΑΙΒΑ Professional Boxing) και της WSB (World Series Boxing) αλλά και ιατρός της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (EUBC). Ήταν Αρχίατρος στην Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας και τα τελευταία πέντε(5) χρόνια είναι στην ΑΙΒΑ όπου πρόσφατα ορίσθηκε Πρόεδρος της Ιατρικής της Επιτροπής, με συμμετοχή σε περισσότερους από πέντε χιλιάδες αγώνες, τρεις χιλιάδες εκ των οποίων ερασιτεχνικής ολυμπιακής πυγμαχίας και δύο χιλιάδες αγώνες επαγγελματικής πυγμαχίας.

Ο αρχιπροπονητής του Τριφυλλιού, Γιάννης Αϊδινιώτης χαρακτήρισε τεράστια τιμή για την ομάδα Πυγμαχίας του Παναθηναϊκού, την έλευση του Προέδρου των γιατρών της ΑΙΒΑ στον Σύλλογο μας, ενώ ο ο Γιάννης Φιλιππάτος παραχώρησε συνέντευξη στο panathinaikos1908.gr, μιλώντας για την ένταξή του στην ομάδα Πυγμαχίας του Τριφυλλιού.

Τι ειδίκευση έχει ένας γιατρός πυγμαχίας;

Ένας οποιοσδήποτε γιατρός για να γίνει επίσημα γιατρός Πυγμαχίας της ΑΙΒΑ πρέπει να περάσει από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και να μάθει τις ιδιαιτερότητες και τα περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει ένας γιατρός σε έναν αγώνα πυγμαχίας. Έτσι έκανα και εγώ, έδωσα εξετάσεις και από τότε υποστηριζω όλους τους αγώνες της ΑΙΒΑ, δηλαδή παγκόσμια πρωταθλήματα ανδρών-γυναικών, πανευρωπαικούς αγώνες όλων των ηλικιακών κατηγοριών αλλά και επαγγελματικής πυγμαχίας(APB και WSB) με συμμετοχή σε περισσότερους από 5000 αγώνες.

Ποια είναι η δουλειά ένος γιατρού πυγμαχίας;

Υπάρχουν δύο ειδών γιατροί στην Πυγμαχία αλλά ένας γιατρός μπορεί να έχει και τις δύο ειδικότητες. Οι γιατροί συλλόγων, όπως ο Παναθηναϊκός, που υποστηρίζουν και παρακολουθούν όλη την ομάδα, όντας πολύ κοντά στον προπονητή, βοηθώντας στα κιλά αλλά και σε πιθανές ασθένειες(λοιμώξεις για παράδειγμα και ασχολούνται με τα παραπεμπτικά, ανάλογα με τους τραυματισμούς) και οι ring-side doctors, δηλαδή οι γιατροί γωνίας που μπορούν να καθήσουν στη γωνία της ομάδας εν ώρα αγώνα. Οι γιατροί της ΑΙΒΑ κάθονται στην άσπρη γωνία, δίπλα από τον supervisor, τον υπεύθυνο των αγώνων και παρεμβαίνουν με το κάλεσμα του διαιτητή. Οι εμπειροι γιατροί της ΑΙΒΑ (μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών), όπως ορίζουν οι κανονισμοί παρεμβαίνουν με το πρόσταγμα του διαιτητή και ως ουδέτεροι γιατροί κρίνουν αν μπορεί να συνεχιστεί ο αγώνας μετά από περιστατικά τραυματισμών(σκισίματα κλπ.), ενώ σε πολύ έκτακτα περιστατικά μπορούν από μόνοι τους να παρέμβουν (χωρίς την εντολή του διαιτητή) για την ασφάλεια των αθλητών, μπαίνοντας στο ρινγκ, όταν και διακόπτεται ο αγώνας.

Πως προέκυψε η συνεργασία με τον Παναθηναϊκό;

Με τον Γιάννη Αϊδινιώτη και τη Μαρία Καϊάφα γνωριζόμαστε χρόνια, από τότε που ήμουν επίσημος γιατρός στην Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας και είναι φίλοι μου. Εγώ παραιτήθηκα εδώ και δύο χρόνια από αυτό μου το πόστο και εσχάτως κατάλαβα και είδα ότι τα παιδιά κάνουν πολύ μεγάλη προσπάθεια για την Πυγμαχία και τον Παναθηναϊκό. Έτσι λόγω των γνώσεών μου στην πυγμαχία από την εμπειρία μου στην ΑΙΒΑ αλλά και τους διεθνείς αγώνες που έχω συμμετάσχει, θέλησα να συνεργαστώ μαζί τους ώστε να τους υποστηρίξω στη δουλειά που κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο, για να πάει μπροστά και ο Παναθηναϊκός και το άθλημα.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Οι στόχοι μου συμπίπτουν πλέον με τους στόχους του Παναθηναϊκού και του Γιάννη Αϊδινιώτη και θέλω να βοηθήσω να τους πετύχουν.

Η ομάδα διαθέτει καινούρια πρόσωπα που διψούν να φορέσουν γάντια και να ανέβουν στο ρίνγκ για τον Παναθηναϊκό ενώ όλοι μαζί κάνουν μια νέα προσπάθεια που θα διαρκέσει ένα χρόνο με αποκορύφωμα το Πρωτάθλημα Εlite του 2018. Ποια είναι η γνώμη σας;

Χρειάζεται δουλειά, στόχους, βοήθεια και γνώσεις και αν όλα αυτά μαζί συμπλεύσουν η ομάδα θα πάει καλά. Είναι στοιχεία που ο Γιάννης Αϊδινιώτης και η Μαρία Καϊάφα έχουν και προσωπικά μπορώ να τους βοήθησω με τις γνώσεις μου, τόσο σε ότι αφορά την ομάδα μας όσο και για τους αντιπάλους της.

Τι γνώμη έχετε για το επίπεδο της Πυγμαχίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και πόσο έχουν βοηθήσει σε αυτό ο Γιάννης Αϊδινιώτης και ο Παναθηναϊκός;

Όταν μπήκε ο Γιάννης Αϊδινιώτης με τον Παναθηναϊκό επίσημα πλέον στην ομοσπονδία και την Πυγμαχία φανηκε αμέσως η διαφορά του Παναθηναϊκού. Στην Ελλάδα το άθλημα δεν είναι ακόμη σε πολύ υψηλά στάνταρντς όπως στο εξωτερικό. Χρειάζεται δουλειά και τρόπος, εξυπνάδα και πείσμα και αφοσιώση των αθλητών. Ο Αϊδινιώτης και η ομάδα του έχουν αυτά τα στοιχεία».

O Πρόεδρος γιατρών της ΑΙΒΑ, Γιάννης Φιλιππάτος στον Παναθηναϊκό