MENU

Ξεκίνημα στην Α1 πόλο ανδρών και το πρωτάθλημα έχει ένα και μόνο φαβορί και αυτό ακούει στο όνομα Ολυμπιακός. Οι νταμπλούχοι Ελλάδος, όντας κυρίαρχοι τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκαν περισσότερο και φέτος με στόχο πλέον την Ευρωπαϊκή διάκριση. Οι αντίπαλοί του αναμένεται να τον βλέπουν και πάλι με τα κυάλια με την μεγάλη μάχη να δίνεται τελικά για τα πλέι οφ αλλά και την παραμονή.

Το τεράστιο φαβορί για την κατάκτηση του νταμπλ και φέτος! Στόχος για την ομάδα του Πειραιά είναι η Ευρωπαϊκή διάκριση και η πρόκριση στο final six της Ευρωλίγκας που θα γίνει στο Έγκερ. Διατήρησε τον κορμό του, που ήταν και ο κορμός της Εθνικής ομάδας που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Αποκτήθηκε ο διεθνούς φήμης τερματοφύλακας Γιόσιπ Πάβιτς στη θέση του Νικόλα Δεληγιάννη που αποχώρησε από την ενεργό δράση, ο Αμερικανός αμυντικός Τζέσε Σμιθ στη θέση του Νίκολα Ράντζεν που αποδεσμεύτηκε μετά την υπόθεση για την χρήση κοκαΐνης, ενώ επαναπατρίστηκε και ο Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς, μετά από τέσσερα χρόνια παραμονής στις ΗΠΑ. Παραμένει για τρίτη διαδοχική χρονιά και ο Μπλάι Μάγιαρακ.

Το αστέρι:

Γιόσιπ Πάβιτς: Έχοντας κατακτήσει χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αλλά και Ολυμπιακούς αγώνες αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφικές κινήσεις στην ιστορία του ελληνικού πόλο. Είναι ο αντικαταστάτης του θρυλικού Νικόλα Δεληγιάννη που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ενώ θα βοηθήσει σημαντικά στα παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ. Ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες του κόσμου, αναδείχτηκε κορυφαίος παίκτης του αθλήματος το 2012 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, όντας ο μοναδικός μέχρι στιγμής τερματοφύλακας που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο.

Το ρόστερ

Ήρθαν: Πάβιτς Γιόσιπ (Μλάντοστ), Γενηδούνιας Κωσταντίνος (Ν. Καλιφόρνια), Σμιθ Τζέσε (Σάο Πάολο).

Έφυγαν: Γαλανίδης Κωνσταντίνος (Χίος), Ράντζεν Νίκολα

Μετά την περσινή επιτυχημένη πορεία με συμμετοχή στον τελικό τόσο του κυπέλλου όσο και του πρωταθλήματος το ζήτημα για τον Παναθηναϊκό είναι ένα. Επανάληψη της ίδιας πορείας ενώ μεγάλο απωθημένο αποτελεί η επίτευξη μιας νίκης επί του αιώνιου αντιπάλου αφού η τελευταία χρονολογείται από το 2001. Ο Κώστας Λουδης αποχώρησε ο Τεο Λοραντος έφτασε ενώ έγιναν και σημαντικές αλλαγές στο ροστερ με τους Κοχειλα, Κουρλιαφτη, Παπαδογκωνα και Χαράλαμποπουλο, εκ των βασικών στελεχών την περσινή σεζόν να αποχωρούν. Αποκτήθηκαν αρκετοί παίκτες και η ομοιογένεια αποτελεί ερωτηματικό.

Το αστέρι

Γιώργος Αφρουδακης : Ο αειθαλής φουνταριστός έχει κλείσει αισίως τα 39 και συνεχίζει. Με περισσότερα από 1600 τέρματα στην ιστορία της Α1 είναι ήδη ένας θρύλος του αθλήματος. Η δική του απόδοση κρίνει πολλά.

Το ρόστερ

Ήρθαν: Καλομενίδης Λουκάς (Γ. Σ Περιστερίου), Καρούντζος Διονύσιος (Εθνικός), Γαβαλάς Ιωάννης (Χίος), Βιτέλας Κωνσταντίνος (Χίος), Τοράκης Γεώργιος (ΚΟ Ηρακλείου), Μπερτολής Παναγιώτης (Νηρέας Γέρακα), Πρίμορατς Τόμισλαβ (Σετε), Καπετανάκης Γρηγόριος (ΝΟ Βουλιαγμένης), Κόνγουει Τζον ( Καναδάς).

Έφυγαν: Μιχαλόπουλος Μιχαήλ, Χαραλαμπόπουλος Χάρης, Κόχειλας Γιάννης, Παπαδόγκωνας Παναγιώτης, Κουρλιάφτης Γιάννης

Ο αυτοκράτορας του ελληνικού πόλο. Έχοντας αφήσει αρκετά πίσω τον εφιάλτη της Α2 η ομάδα του Πειραιά πλέον στοχεύει ψηλά. Ο βασικός κορμός έμεινε ίδιος, με αποχωρήσεις του Διονύση Καρούντζου κσι του Μάνθου Βουλγαράκη. Νεανικός κορμός αλλά και όρεξη για διακρίσεις είναι το μυστικό του φετινού Εθνικού.

Το αστέρι:

Μάριος Χατζηκυριακάκης: Γέννημα θρέμμα του Εθνικού, έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες και θα συνεχίσει να αγωνίζεται με το κυανόλευκο σκουφάκι. Περιφερειακός με φαρμακερό σουτ είναι αρχηγός της ομάδας και η απόδοση του θα αποτελέσει και πάλι βαρόμετρο.

Το ρόστερ

Ήρθαν: Χαραλαμπόπουλος Χαράλαμπος (ΠΑΟ), Κόχειλας Ιωάννης (ΠΑΟ), Φουτρής Στέφανος (ΑΝΟΓ), Χονδροκούκης Κωνσταντίνος (Παλαιό Φάληρο).

Έφυγαν: Βουλγαράκης Μάνθος (ΝΟΒ), Κουτσιαλής Χρήστος (ΠΑΟΚ), Καρούντζος Διονύσιος (ΠΑΟ), Τσαχειλίδης Εμμανουήλ (Υδραϊκός)

ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Νέο ξεκίνημα για την ομάδα των νοτίων προαστίων που φέτος θα έχει στον πάγκο της τον Κώστα Λουδη. Ο μέσος όρος ηλικίας παραμένει χαμηλός οι στόχοι όμως ίδιοι. Είσοδος στα πλέι οφ αλλά και στο final 4 του κυπέλλου όπου πέρσι είχε αποκλειστεί από τον Υδραϊκό. Λίγες και μελετημένες κινήσεις για την ενίσχυση του ροστερ.

Το αστέρι

Χρήστος Αφρουδακης: Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο πρόσφατο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καζάν. Παίκτης παγκόσμιας κλάσης θα καθοδηγήσει και φέτος τους νεαρούς συμπαίκτες του. Προσθέτει διαρκώς νέα στοιχεία στο παιχνίδι του κι ένα από αυτά είναι και η άμυνα.

Το ρόστερ

Ήρθαν: Βουλγαράκης Ματθαίος (Εθνικός), Θεοδόσης Διονύσιος (Πανιώνιος), Παπαδόγκωνας Παναγιώτης (ΠΑΟ), Βίκαλο Όλιβερ (Κάποσβαρ).

Έφυγαν: Τίγκας Δημήτριος (Παρτιζάν), Αλβέρτης Νικόλαος (ΑΝΟΓ), Λουϊζιδης Χρήστος (Υδραϊκός), Μαυρωτάς Λεωνίδας (Υδραϊκός), Καπετανάκης Γρηγόριος (ΠΑΟ), Μασμανίδης Οδυσσέας (Μπέρκλει), Ποταμιάνος Ευάγγελος (Υδραϊκός).

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης καθιερώνεται ως μια δύναμη στο ελληνικό πόλο. Στις ακαδημίες γίνεται πολύ καλή δουλειά αφού σαρώνουν τα μετάλλια στα πρωταθλήματα κατηγοριών. Στο νεανικό στοιχείο ποντάρει και φέτος ο Πάνος Βέργος, που έχει φτιάξει ένα ροστερ που συνδυάζει τον ενθουσιασμό με την εμπειρία.

Το αστέρι

Μανώλης Σολανακης Τρίτη σεζόν στη Θεσσαλονίκη για το νεαρό φουνταριστο που έχει γίνει απαραίτητος. Φιλότιμος, δίνει πολλές μάχες στο νερό χωρίς να παραπονεθεί. Δεν ήταν λίγες οι φορές που έχει αγωνιστεί μέχρι και τραυματίας!

Το ρόστερ

Ήρθαν: Κόχειλας Ιωάννης (Εθνικός), Κούτσιαλης Χρήστος (Εθνικός), Θωμάκος Ιωάννης (Πανιώνιος).

Έφυγαν: Βογιατζόγλου Λάμπρος (Κέρκυρα), Αλιχανίδης Αβραάμ (Χαλκίδα), Βαχαρέλης Γιώργος (Κέρκυρα), Αντιβαλίδης Ιωάννης (Απόλλο), Σαρησάββας Νικόλαος(Απόλλο).

Η μεγάλη έκπληξη της περσινής σεζόν. Η ομάδα από την Ύδρα που χρησιμοποιεί ως έδρα το κολυμβητήριο της Γλυφάδας πέρσι τερμάτισε στην έκτη θέση του πρωταθλήματος ενώ προκρίθηκε και στο φ4 του κυπέλλου. Και να φανταστεί κανείς ότι η ομάδα ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια από την Δ Εθνική! Φέτος αποκτήθηκαν παίκτες νεαρότερης ηλικίας που θα πλαισιώσουν τους παλαιότερους με στόχο την παραμονή αρχικά και ότι ήθελε προκύψει στην συνέχεια

Το αστέρι

Κώστας Φλεγκας. Από τα βασικά στελέχη της περσινής εξαιρετικής πορείας ου Υδραϊκού την οποία και εξαργύρωσε με την κλήση του στην Εθνική ομάδα. Στο Παγκόσμιο του Καζάν έδειξε την κλάση του ουκ ολίγες φορές όντας από τους βασικούς συντελεστές της κατάκτησης του χάλκινου μεταλλίου.

Το ρόστερ

Ήρθαν: Μαυρωτάς Λεωνίδας (ΝΟ Βουλιαγμένης), Λουϊζίδης Χρήστος (ΝΟ Βουλιαγμένης), Ποταμιάνος Ευάγγελος (ΝΟ Βουλιαγμένης), Τσαχειλίδης Εμμανουήλ (ΟΣΦΠ), Λιαπάκης Εμμανουήλ (ΟΣΦΠ), Φώσκολος Άγγελος (Πανιώνιος), Δανουρδής Μιχαήλ (Πανιώνιος), Μιγόπουλος Μιχαήλ (Πανιώνιος).

Έφυγαν: Λάζαρης Παναγιώτης (Γ.Σ Ηλιούπολης), Εμμανουηλίδης Βασίλειος (Απόλλων), Εμμανουηλίδης Ιωάννης (Απόλλων), Μπαγλατζής Γεώργιος (Ιωνικός), Κούφαλης Νεκτάριος (Πανιώνιος), Μπιτσάκος Δημήτριος (ΝΟΠ), Αγκόρτσας Ιωάννης (Πανιώνιος)

ΝΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ

Την περσινή σεζόν σώθηκε εύκολα, ενώ λίγο έλειψε να μπει και στα πλέι οφ χάνοντας ουσιαστικά τη θέση από τον Υδραικο. Ο στόχος είναι ίδιος και φέτος ενώ η συνταγή Δε μπορεί παρά να είναι ίδια με πέρσι.

Το αστέρι

Πέτρος Σάντα: Ακόμα ένας 40αρης στην α1 ανδρών. Παίκτης με σπουδαίες παραστάσεις, αφού έχει αγωνιστεί σε υψηλότατο επίπεδο. Αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά και φέτος την ομάδα των νοτίων προαστίων.

Το ρόστερ

Ήρθαν: Αγγελίδης Άγγελος (ΑΝΟ Γλυφάδας), Κουρλίαφτης Ιωάννης (ΠΑΟ), Πίσσας Τηλέμαχος (Νηρέας Λαμίας), Φράγκος Εμμανουήλ (ΠΑΟΚ), Παπαιωάννου Βασίλης (ΝΟ Βουλιαγμένης), Γαρελίδης Άγγελος (ΡΟΗ).

Έφυγαν: Σαλάχας Ορέστης (Ιωνικός), Κεχαγιάς Χάρης (Αποσύρθηκε), Σαρρής Κωνσταντίνος.

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Ομάδα που παράγει διαρκώς ταλέντα. Πέρσι δε γλίτωσε τα πλέι άουτ, ενώ στόχος φέτος είναι να μη συμβεί το ίδιο και φέτος και να σωθεί σχετικά νωρίς. Με τον Νίκο Μαμούρη στον πάγκο αντί του Νίκου Βενετοπουλου η φιλοσοφία δεν έχει αλλάξει. Αποκτήθηκαν αρκετοί παίκτες με σημαντική εμπειρία στην κατηγορία γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη της παραμονής.

Το αστέρι

Αργύρης Θεοδωρόπουλος: Παίκτης με σπουδαία καριέρα έχει κατακτήσει αρκετούς τίτλους όντας μέλος του Ολυμπιακού για αρκετά χρόνια. Σημαντικές παραστάσεις και με την Εθνική ομάδα, αφού συμμετείχε σε τρεις διοργανώσεις Ολυμπιακών αγώνων ενώ ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο του Μόντρεαλ.

Το ρόστερ

Ήρθαν: Θεοδωρόπουλος Αργύρης (ΠΑΟ), Φλώρος Ανδρέας (Νηρέας Λαμίας), Φλώρος Χρήστος (Νηρέας Λαμίας), Χαριτάκης Αντώνιος (Νηρέας Λαμίας).

Έφυγαν: Βερύκοκος, Σαλτέρης (Γ.Σ Ηλιούπολης), Κουκουμάκης (Περιστέρι), Γωνιωτάκης

ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Αλλαγή πλεύσης στην ομάδα της Γλυφάδας που φέτος θα στηριχθεί στην επόμενη μέρα του ελληνικού πόλο έχοντας αποκτήσει ο,τι καλύτερο κυκλοφορούσε στις μικρές ηλικίες. Αυτό μπορεί να τις στοιχίσει αφού υπάρχει έλλειμμα εμπειρίας αλλά η ομάδα των νοτίων προαστίων θέλει να χτίσει την επόμενη μέρα με τα καλύτερα υλικά μάλιστα. Ο Μάκης Βολτυράκης που την βοήθησε σημαντικά στη μάχη της παραμονής πέρσι παράμεινε στον πάγκο και θα αποτελέσει τον δάσκαλο της νέας αυτής ομάδας.

Το αστέρι

Με τους περισσότερους παίκτες να είναι κάτω των 23 ετών δε μπορεί να πει ότι ξεχωρίζει ήδη κάποιος ο οποίος μπορεί να πάρει την ομάδα στις πλάτες του στις κρίσιμες στιγμές. Ο Γρηγόρης Γιαννόπουλος, Αλέξανδρος Παπαναστασίου και οι υπόλοιποι παίκτες που αποτελούν βασικά στελέχη των μικρών Εθνικών ομάδων, είναι μεγάλα ταλέντα, σε καμία περίπτωση όμως δε διαθέτουν ακόμη την απαιτούμενη εμπειρία.

Το ρόστερ

Ήρθαν: Γαβαλάς Θωμάς (Παλαιό Φάληρο), Σκουμπάκης Δημήτριος (Χανιά), Παπασηφάκης Νικόλαος (Χανιά), Χατζηιωάννου Δημήτριος (Χανιά), Ξυλάς Παναγιώτης (Χανιά), Αλβέρτης Νικόλαος (ΝΟ Βουλιαγμένης), Πρέκας Εμμανουήλ (ΝΟ Χίου).

Έφυγαν: Πλατίδης Θεόδωρος, Αγγελίδης Άγγελος (ΝΟ Καλαμακίου), Λέντζος Δημήτριος, Φουτρής Στέφανος.

ΝΟ ΧΙΟΥ

Ομάδα με πολλά αγωνιστικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Φέτος υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Σελετόπουλου θέλει να αποφύγει τις περιπέτειες όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Απέκτησε παίκτες με ποιότητα που ήρθαν να στελεχώσουν ένα αρκετά ικανό ρόστερ.

Το αστέρι

Στέλιος Μιμίδης: Ένας πολύ καλός φουνταριστός. Οι επιδόσεις του στο πρωτάθλημα τον έφεραν στο Ναυτικό όμιλο Βουλιαγμένης με τον οποίο είχε συμφωνήσει προκειμένου να συνεχίσει την καριέρα του. Ένα προσωπικό πρόβλημα δεν ολοκλήρωσε την μεταγραφή με αποτέλεσμα ο παίκτης να παραμείνει στην Χίο, την οποία και θα βοηθήσει στη φετινή της προσπάθεια.

Ήρθαν: Γαλανίδης Κωνσταντίνος (ΟΣΦΠ), Μέλλος Αριστείδης (ΟΣΦΠ), Παττακός Νικόλαος (Γλυφάδα), Μέλλος Νικόλαος (Γλυφάδα), Φουστούκος Γεώργιος (ΝΟ Βουλιαγμένης), Τεσάνοβιτς Τζόρτζε (Γιαντράν), Καρακάσης Χρήστος (Πανιώνιος), Καρακάσης Νικόλαος (Πανιώνιος).

Έφυγαν: Γαβαλάς Ιωάννης (ΠΑΟ), Βιτέλλας Κωνσταντίνος (ΠΑΟ), Γαλανόπουλος Στέφανος (ΟΣΦΠ, επιστροφή από δανεισμό), Πρέκας Μανώλης (ΟΣΦΠ, επιστροφή από δανεισμό).

ΝΕ Πατρών

Επιστροφή στα σαλόνια του ελληνικού πόλο για την ομάδα της Πάτρας μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια. Στόχος της ομάδας της Πελοποννήσου δεν είναι άλλος από την παραμονή στην κατηγορία. Ο Λάμπρος Αναστασόπουλος και οι παίκτες του δε θα έχουν εύκολο έργο. Το ρόστερ είναι αρκετά νεανικό χωρίς την απαιτούμενη εμπειρία της κορυφαίας κατηγορίας.

Το αστέρι:

Παρόμοια περίπτωση με την Γλυφάδα. Νεανικό σύνολο χωρίς σημαντική εμπειρία από την κατηγορία δεν υπάρχει κάποιος παίκτης που να ξεχωρίζει.

Το ρόστερ

Ήρθαν: Καρακατσάνης Δημήτριος (Πανιώνιος), Καλιοράκης Νικόλαος (ΝΟ Πατρών), Βέκκος Μιχαήλ (Πανιώνιος), Ιωαννίδης Ιωάννης (ΟΥΚ Βόλου), Κατράς Μιχαήλ (Γλυφάδα), Γκαλιάνης Ιωάννης (ΠΑΟ).

Έφυγαν: Κοντάκος Θανάσης (ΝΟ Πατρών), Γεωργακόπουλος Μάριος (Πανιώνιος), Καρκαλιάνης Γεώργιος (ελεύθερος), Δίπλαρος Μιχαήλ (ΠΑΟΚ), Καραβιώτης Άρης (ΠΑΟΚ), Ρογδάκης Νικόλαος (ΝΟ Πατρών).

ΓΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Στόχος η εξασφάλιση της παραμονής έχει και η άλλη νεοφώτιστη της κατηγορίας η Ηλιούπολη. Ο βασικός κορμός διατηρήθηκε, ενώ η ομάδα της Αθήνας θέλει να εκμεταλλευτεί την έδρα για μια όσο το δυνατόν πιο άνετη παραμονή.

Το αστέρι

Άγης Φαναριώτογλου: Παίκτης με μεγάλη εμπειρία στην κατηγορία γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά. Αμυντικός που θα κάνει τη βρώμικη δουλειά, ενώ έχει αγωνιστεί κόντρα στους περισσότερους φουνταριστούς της κατηγορίας τους οποίους γνωρίζει πολύ καλά.

Ήρθαν: Αθυμαρίτης Αλέξανδρος (Πανιώνιος), Ζώρζος Σπυρίδων (Πανιώνιος), Καστανάκης Θεόδωρος (Νηρέας Λαμίας), Λάζαρης Παναγιώτης (Υδραϊκός), Σαλτέρης Ματθαίος (Παλαιό Φάληρο), Σπυρόπουλος Ιωάννης (ΠΑΟ), Χάλαρης Λουκάς (Παλαιό Φάληρο), Χρυσανθακόπουλος Χρήστος (Γλυφάδα), Πετρόχειλος Μάξιμος (Χανιά).

Έφυγαν: Γαρταγάνης Κωνσταντίνος (Πανιώνιος), Λάππας Δημήτρης (Πανιώνιος), Χελιώτης Κωνσταντίνος (Ιωνικός), Κοντονής Τάσος (Ιωνικός), Μονιούδης Διαμαντής (Ιωνικός), Μαράσογλου Ανδρέας

Ο Ολυμπιακός και οι άλλοι!